Pentru majoritatea oamenilor, un mic dejun bogat și hrănitor se reduce la un bol cu cereale și lapte. Dar cerealele sunt bogate în carbohidrați și zahăr. Există totuși un aliment pe care să-l putem mânca la micul dejun care să aducă beneficii sănătății?
Potrivit unui studiu recent, consumul unui ou pe zi poate reduce riscul apariției de boli cardiovasculare, informează site-ul MarthaStewart.
„Puține studii au analizat rolul pe care îl joacă metabolismul colesterolului în asocierea dintre consumul de ouă și riscul apariției unor boli cardiovasculare, de aceea am dorit să abordăm acest aspect”, spune autorul principal Lang Pan, de la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică al Universității Peking din Beijing.
Ce au descoperit autorii studiului
Echipa a selectat 4.779 de participanți de la China Kadoorie Biobank. Dintre participanți, 3.401 aveau boli cardiovasculare, iar ceilalți 1.377, nu. Cercetătorii au folosit o tehnică numită rezonanță magnetică nucleară pentru a măsura 225 de metaboliți din probele de plasmă extrase din sângele participanților. Dintre metaboliți, au fost descoperiți 24 care au fost legați de nivelurile auto-raportate de consum de ouă.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au mâncat în mod constant o cantitate moderată de ouă aveau niveluri mai ridicate ale unei proteine numite apolipoproteină A1 în sânge. Aceștia aveau, de asemenea, mai multe molecule HDL mari în sânge, despre care cercetătorii spun că ajută la curățarea colesterolului din vasele de sânge și poate preveni blocajele care pot duce la atacuri de cord și accident vascular cerebral.
Persoanele care au mâncat mai puține ouă aveau niveluri mai mari de metaboliți răi în sânge
În plus, cercetătorii au identificat și 14 metaboliți care sunt legați de bolile de inimă. În același timp, ei au descoperit că persoanele care au mâncat mai puține ouă aveau niveluri mai mari de metaboliți răi în sânge, în comparație cu persoanele care consumă ouă în mod regulat.
Consumul moderat de ouă poate contribui la protejarea organismului împotriva bolilor de inimă
Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a verifica rolurile pe care le joacă metaboliții în legătura dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare, acest studiu confirmă datele existente pe care oamenii de știință le au cu privire la asocierea dintre cele două.
„Este clar că rezultatele noastre oferă o explicație potențială a modului în care consumul unei cantități moderate de ouă poate contribui la protejarea organismului împotriva bolilor de inimă”, a menționat autorul studiului Canqing Yu, profesor asociat la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică de la Universitatea Peking.
Ouăle sunt considerate printre cele mai hrănitoare alimente. Un ou întreg conține toți nutrienții necesari organismului iar aceștia sunt:
Vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată (DZR)
Folat: 5% din DZR
Vitamina B5: 7% din DZR
Vitamina B12: 9% din DZR
Vitamina B2: 15% din DZR
Fosfor: 9% din DZR
Seleniu: 22% din DZR
Ouăle conțin, de asemenea, cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Un ou aduce un aport de 77 de calorii, 6 grame de proteine și 5 grame de grăsimi sănătoase.