Din pricina densității lor nutritive, se recomandă ca ouăle să fie consumate cu moderație. Specialiștii spun că există cinci motive solide pentru care ouăle sunt tot mai acceptate de nutriționiști, fiind considerate un super-aliment de care organismul are mare nevoie, potrivit Health.
De ce e bine să mâncăm ouă
Specialiștii susțin că este bine să mâncăm ouă oricând, mai ales în sezonul virozelor și al gripei, pentru că întăresc sistemul imunitar. În plus, conțin cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Gălbenușul de ou conține cantități mari de luteină și de zeaxantină.
De exemplu, un singur ou fiert mare conține:
- vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată (DZR);
- folat: 5% din DZR;
- vitamina B5: 7% din DZR;
- vitamina B12: 9% din DZR;
- vitamina B2: 15% din DZR;
- fosfor: 9% din DZR;
- seleniu: 22% din DZR.
Ouăle sunt bogate în colesterol
Ouăle sunt bogate în colesterol. Un singur ou conține 212 mg, reprezentând peste jumătate din doza zilnică recomandată de 300 mg. Colesterolul din dietă nu crește neapărat colesterolul din sânge. La 70% dintre oameni, ouăle nu cresc deloc colesterolul. Cantitatea de ouă care care pot fi consumate în siguranță diferă de la o persoană la alta, în funcție de stilul de viață, dar și de problemele de sănătate.
Cum afectează ouăle nivelul de colesterol?
Există o diferență între colesterolul care se găsește în mod natural în corp (colesterolul din sânge) și colesterolul pe care îl luăm din alimente (colesterolul alimentar).
Colesterolul din sânge – HDL („bun”) și LDL („rău”) – este o substanță cerată, asemănătoare grăsimii, produsă de ficat. Este esențială pentru anumite funcții ale corpului, cum ar fi producerea de hormoni și digestia alimentelor grase.
Un nivel mare de colesterol în sânge se poate acumula în artere în timp, blocând fluxul de sânge către și dinspre inimă, provocând dureri în piept sau un atac de cord. Colesterolul ridicat poate crește riscul unor boli de inimă și de accident vascular cerebral.
Colesterolul alimentar se găsește în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, fructele de mare, carne de pasăre, ouă și lactate.
În timp ce ouăle au un efect ușor asupra nivelului de colesterol, impactul variază de la o persoană la alta. În general, grăsimea alimentară și colesterolul din ouă par să provoace o creștere ușoară atât a nivelului de colesterol LDL, cât și a celui HDL.
Ce recomandă experții
„O mică parte a populației absoarbe colesterolul din dietă destul de eficient, iar acest grup poate avea o creștere mai mare a nivelurilor de colesterol LDL”, spune medicul Stephen Katz. „Conținutul de grăsime din dietă influențează cât de mult timp rămân particulele LDL în fluxul sanguin, așa că o parte din efect este mediată de conținutul de grăsime al ouălor.”
Deoarece corpul produce deja tot colesterolul de care avem nevoie, experții au recomandat limitarea colesterolului alimentar. În ultimii ani, au recomandat un consum redus redus de grăsimi saturate și grăsimi trans, decât colesterol strict alimentar, deoarece nu poți izola colesterolul alimentar de aportul total de grăsimi.
În schimb, experții și organizațiile îndeamnă oamenii să se concentreze pe o dietă sănătoasă completă, care include fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Această dietă poate include, de asemenea, ouă, dar cu moderație și independent de alte alimente bogate în grăsimi care însoțesc adesea ouăle, cum ar fi cârnații, slănina și untul.