Dacă unele studii sugerează că ouăle ajută la pierderea în greutate când sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate, conținutul ridicat de colesterol al unui ou continuă să provoace îngrijorări, potrivit News18.com.
Numărul de ouă care poate fi consumat diferă de la o persoană la alta
Ouăle au beneficii numeroase pentru organism, dar, consumate în exces, pot avea efecte secundare. Trebuie menționat faptul că numărul de ouă care pot fi consumate fără probleme diferă de la o persoană la alta, în funcție de stilul de viață, dar și de problemele de sănătate. În general, ouăle sunt cea mai bună sursă de nutrienți. Conțin proteine, vitamine precum B, A, dar și E și vitamina D.
În plus, sunt bogate în magneziu, seleniu, zinc, fosfor, dar și fier, majoritatea aflându-se în gălbenuș, albușul având doar proteine. Dacă unele studii sugerează că ouăle pot ajuta la pierderea în greutate când sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate, conținutul ridicat de colesterol continuă să provoace îngrijorări.
Nicio asociere între riscul cardiac crescut și consumul mai mare de ouă
În ciuda acestui fapt, cele mai recente date indică faptul că colesterolul alimentar are un impact relativ minor asupra nivelului de colesterol din sânge pentru majoritatea oamenilor. Studiile nu au arătat nicio asociere între riscul cardiac crescut și consumul mai mare de ouă.
Persoanele cu colesterol ridicat sau cu antecedente familiale de afecțiuni cardiace ar trebui, totuși, să consulte medicul înainte de a consuma ouă. Cercetările arată că persoanele care mănâncă un mic dejun pe bază de ouă consumă mai puține calorii pe parcursul zilei decât cei care mănâncă un mic dejun pe bază de carbohidrați.
Trei, maximum cinci ouă pe săptămână
Specialiștii spun că nu există un număr standard de ouă care poate fi consumat săptămânal pentru a evita probleme de sănătate. Pe de altă parte, unii nutriționiști recomandă consumul de trei, maximum cinci ouă pe săptămână.
Pe de altă parte, persoanele care consumă puțină carne pot consuma mai multe ouă pentru a-și asigura necesarul de proteine. Cei care au kilograme în plus ar trebui să evite gălbenușurile, având în vedere concentrația mare de grăsimi pe care le conțin.
Iată câteva modalități prin care puteți integra ouă în dietă
1. Consumul de ouă la micul dejun poate ajuta să vă simțiți sătul, astfel încât în cursul zilei să nu simțiți nevoia de a mânca. Pentru un mic dejun sănătos și sățios, încercați să faceți o omletă cu multe legume.
2. Pentru ca masa să fie mai sățioasă, combinați ouăle cu alte alimente sănătoase, cum ar fi pâinea din cereale integrale, avocado sau chiar o garnitură din fructe.
3. Pentru a maximiza valoarea nutritivă și aroma ouălor, evitați să le gătiți în exces. Gătiți-le până când albușurile se întăresc, dar gălbenușurile rămân moi.
4. Ouăle pot fi și un înlocuitor sănătos pentru ingredientele bogate în calorii. Încercați să folosiți ouă, în loc de smântână, într-un quiche, sau adăugați ouă fierte în salată, în locul crutoanelor.
5. Nu uitați să adăugați legume în omletă sau în ouăle jumări. Acest lucru va crește conținutul de nutrienți și vă va ajuta să vă atingeți obiectivele unui aport zilnic de legume.