Specialiștii spun că există cinci motive solide pentru care ouăle sunt tot mai acceptate de nutriționiști, fiind considerate un super-aliment, de care organismul are mare nevoie, potrivit Thebitingtruth.
Specialiștii susțin că este bine să mâncăm ouă oricând, dar mai ales în sezonul virozelor și al gripei, pentru că întăresc sistemul imunitar. În plus, ouăle conțin cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Gălbenușul de ou conține cantități mari de luteină și de zeaxantină. De exemplu, un singur ou fiert mare conține:
– vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată (DZR)
– folat: 5% din DZR.
– vitamina B5: 7% din DZR
– vitamina B12: 9% din DZR
– vitamina B2: 15% din DZR
– fosfor: 9% din DZR
– seleniu: 22% din DZR.
Iată cele cinci motive principale pentru care ouăle trebuie incluse în alimentație:
Sunt versatile
Ouăle reprezintă o bază excelentă pentru un mic dejun, un prânz sau o cină și sunt foarte gustoase. Omletă, ochiuri, fierte, poșate, adăugate în salate, sandvișuri sau peste cartofii prăjiți, ouăle pot fi preparate în cele mai diverse moduri și niciodată nu vom ajunge să spunem că „ne-am săturat de ouă”.
Nu afectează colesterolul din sânge
Este adevărat că ouăle sunt bogate în colesterol. Un singur ou conține 212 mg, ceea ce reprezintă peste jumătate din doza zilnică rpecomandată de 300 mg. Dar colesterolul din dietă nu crește, neapărat, colesterolul din sânge. La 70% dintre oameni, ouăle nu cresc deloc colesterolul. Trebuie menționat faptul că numărul de ouă care pot fi consumate, în siguranță, diferă de la o persoană la alta, în funcție de stilul de viață, dar și de problemele de sănătate.
Cea mai bună sursă de nutrienți
În general, ouăle considerate cea mai bună sursă de nutrienți. Conțin proteine, vitamine precum B, A, dar și E și vitamina D. De asemenea, sunt bogate în magneziu, seleniu, zinc, fosfor și fier.
Susțin sănătatea ochilor
Ouăle conțin o varietate de antioxidanți care ajută sănătatea ochilor. În plus, omega-3 DHA este o componentă majoră a retinei, așa că, aportul de DHA din ouă protejează cel mai bine retina.
Nu cresc riscul bolilor de inimă
Multe studii publicate în ultimii ani au examinat relația dintre consumul de ouă și riscul apariției bolilor de inimă. O revizuire a 17 studii, cu un total de 263.938 de participanți, nu a găsit nicio asociere între consumul de ouă și bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral.