Ce se întâmplă în organismul nostru dacă mâncăm zilnic zahăr

zahar

SURSA FOTO: Dreamstime

Consumul excesiv de zahăr are consecințe negative asupra sănătății. Eliminarea zahărului din ceașca de cafea și din anumite produse s-ar putea să nu ne transforme în super-eroi, dar, cu siguranță, ne poate îmbunătăți viața și sănătatea, spun experții. Zahărul și îmbătrânirea sunt indisolubil legate, dar, din fericire, reducerea zahărului poate ajuta la încetinirea unor efecte negative.

De la afectarea microbiomului intestinal la declanșarea acneei și apariția ridurilor prin rigidizarea colagenului pielii, zahărul accelerează îmbătrânirea. Renunțarea la acest aliment ajută organele să funcționeze mai bine. De asemenea, înmulțește celulele, astfel încât pielea poate arăta mai tânără.

Zahărul nu este foarte rău pentru organism, dacă este consumat în cantități mici, ba chiar, așa cum au arătat diverse studii, creierul uman nevoie de puțin zahăr, așa cum are nevoie de grăsime. Dar, mai multe lucruri se pot întâmpla cu corpul nostru dacă renunțăm la zahăr.

Ce riscăm dacă mâncăm zahăr în exces

Iată câteva dintre potențialele efecte negative ale zahărului:

  • Creștere în greutate: Consumul excesiv de zahăr poate duce la creșterea în greutate, deoarece oferă calorii goale care contribuie la apariția kilogramelor în plus
  • Probleme dentare: Zahărul este una dintre principalele cauze ale cariilor dentare, deoarece alimentează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare în gură.
  • Risc de diabet: Consumul excesiv de zahăr poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Acest lucru se datorează faptului că zahărul poate provoca rezistență la insulină, o afecțiune în care organismul devine mai puțin sensibil la hormonul insulină.

Zahărul poate crea dependență

Inflamație: Zahărul poate promova inflamație în organism, asociată cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv artrită și unele tipuri de cancer.

Dependență: Zahărul poate crea dependență, ducând la pofte și la un ciclu de consum excesiv care poate fi greu de întrerupt.

Nutriție proastă: Consumul excesiv de zahăr poate înlocui alimentele mai sănătoase din dietă, ceea ce duce la o nutriție proastă și la un risc crescut de deficiențe.

În timp ce zahărul poate fi savurat cu moderație, consumul excesiv poate avea efecte negative asupra sănătății.

Probleme cu funcțiile cognitive

Studiile au descoperit că un consum mare de zahăr aduce un anumit disconfort creierului, deoarece funcțiile cognitive pot deveni mai lente. Dacă începem ziua cu prea mult zahăr, acest lucru ne poate afecta capacitatea de a învăța. Potrivit cercetătorilor, dieta bogată în zahăr provoacă rezistență la insulină, care dăunează sinapselor creierului. Prin urmare, beneficiile renunțării la zahăr includ o sănătate mintală mai bună care are ca rezultat un somn sănătos și odihnitor.

Alimentele care conțin un nivel ridicat de zahăr nesănătos includ:

  • Băuturi dulci: băuturile carbogazoase, sucurile de fructe, băuturile energizante, cafeaua și ceaiul îndulcite.
  • Bomboane, ciocolată, caramele și alte produse de cofetărie.
  • Produse de patiserie, prăjituri și alte deserturi.
  • Gustări procesate, cipsuri, biscuiți și alte gustări care sunt adesea bogate în zahăr și carbohidrați rafinați.
  • Multe cereale pentru copii conțin niveluri ridicate de zahăr.
  • Unele condimente, cum ar fi ketchup-ul și sosurile pentru salată pot avea un conținut ridicat de zahăr.
  • Produse lactate îndulcite –  iaurturi aromate, înghețată și băuturi pe bază de lapte.