Potrivit cercetătorilor, dieta bogată în zahăr provoacă rezistență la insulină, care dăunează sinapselor creierului. Prin urmare, beneficiile renunțării la zahăr sunt multiple, conform Boxroxx.

Consumul excesiv de zahăr poate duce, in timp, la o serie de probleme de sănătate, inclusiv la creșterea în greutate, obezitate, diabet de tip 2 și alte boli cronice. Este important să fiți atenți la aportul de zahăr și să încercați să limitați consumul acestor alimente.

Alimentele care conțin niveluri ridicate de zahăr

Alimentele care conțin un nivel ridicat de zahăr nesănătos includ:

Băuturi dulci: băuturile carbogazoase, sucurile de fructe, băuturile energizante, cafeaua și ceaiul îndulcite.

Bomboane, ciocolată, caramele și alte produse de cofetărie.

Produse de patiserie, prăjituri și alte deserturi.

Gustări procesate, chipsuri, biscuiți și alte gustări care sunt adesea bogate în zahăr și carbohidrați rafinați.

Multe cereale pentru copii conțin niveluri ridicate de zahăr.

Unele condimente, cum ar fi ketchup-ul și sosurile pentru salată pot avea un conținut ridicat de zahăr.

Produse lactate îndulcite –  iaurturi aromate, înghețată și băuturi pe bază de lapte.

Cum determină zahărul creșterea în greutate

Consumul de zahăr poate duce la creșterea în greutate, deoarece acesta este o substanță bogată în calorii, cu o valoare nutritivă mică.

Când consumăm zahăr, corpul îl descompune rapid în glucoză, care intră în sânge și oferă energie celulelor. Cu toate acestea, atunci când consumăm mai mult zahăr decât are nevoie corpul pentru energie, excesul de glucoză este transformat în grăsime și este stocat în celulele adipoase.

Acest proces este reglat de insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Când consumăm mult zahăr, corpul produce mai multă insulină pentru a ne regla nivelul zahărului din sânge, iar acest lucru poate duce la rezistența la insulină, care, la rândul ei, poate duce la stocarea grăsimilor.

Pentru o greutate corporală sănătoasă, este important să limităm consumul de zahăr și să ne concentrăm pe o dietă echilibrată, bogată în nutrienți.

De ce zahărul provoacă carii dentare

Zahărul provoacă carii, deoarece bacteriile din gură îl folosesc ca sursă de energie și produc acid ca produs secundar. Acest acid ne poate eroda apoi smalțul dentar, stratul exterior dur și protector al dinților. În timp, acest lucru poate duce la carii și alte probleme dentare.

Când consumăm alimente și băuturi dulci, zahărul interacționează cu bacteriile din gură creând o peliculă lipicioasă numită placă. Acidul produs de bacteriile din placă poate slăbi smalțul dinților și poate cauza carii. În plus, consumul unor alimente și băuturi dulci poate scădea și echilibrul pH-ului din gură, făcându-l mai acid, crescând riscul cariilor dentare.

De ce nivelurile ridicate ale aportului de zahăr pot duce la diabet

Consumul de zahăr poate duce la diabet, deoarece ajută organismul să devină rezistent la hormonul insulină, care joacă un rol crucial în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Când consumăm zahăr, corpul îl descompune în glucoză, care intră în sânge și ne crește nivelul de zahăr din sânge.

Ca răspuns, pancreasul produce insulină, care ajută celulele să absoarbă glucoza și să o folosească pentru energie. Cu toate acestea, când consumăm niveluri ridicate de zahăr, în timp celulele pot deveni rezistente la insulină, ceea ce înseamnă că sunt mai puțin capabile să absoarbă glucoza din sânge. Acest lucru poate duce la niveluri crescute persistente de zahăr din sânge, care, în cele din urmă, pot provoca leziuni ale organelor și la diabet.