Deși nimeni nu poate nega că brânza este delicioasă, e bine de știut că poate avea unele efecte secundare nedorite asupra sănătății.
Site-ul Eatthis a descoperit care sunt cele mai importante probleme de sănătate pe care le poate provoca consumul de brânzeturi. În primul rând, multe soiuri de brânză sunt pline de calorii, grăsimi și sodiu, care pot afecta negativ sănătatea. Altele au un conținut ridicat de tiramină, care este un declanșator cunoscut pentru migrene și dureri de cap.
Deși cercetările care asociază consumul de brânză cu bolile cronice au fost inconsecvente, este totuși important să fim atenți la cât de mult din acest produs lactat mănâncăm, mai ales dacă vedem că avem anumite probleme.
Cele mai consumate feluri de brânză tare rămân parmezanul, feta și şvaiţerul „Puteți face un pas mai departe prin înlocuirea brânzeturilor cu lapte integral cu unele cu conținut scăzut de grăsimi și conținut redus de grăsimi. Dacă vreți să vă reduceți aportul de sodiu, evitați brânzeturile feta și tari”, spune nutriționistul Akua Woolbright.
Iată care sunt beneficiile pe care le puteți simți dacă renunțați la consumul de brânzeturi tari. Renunțarea la acest tip de brânză poate avea efecte uimitoare atât asupra corpului, cât și asupra minții.
1. Textura pielii se poate îmbunătăți
Scăderea aportului de brânzeturi și lactate poate avea un efect pozitiv atât asupra nuanței, cât și asupra texturii pielii. Acest lucru se datorează faptului că produsele lactate au fost legate de producția de sebum în exces.
Brânza poate contribui la producția în exces de sebum, care poate duce la erupții cutanate sau la pori înfundați”, spune dr. Mya Bellinger, specialist în medicină internă.
2. Mai puține dureri de cap și migrene
Dacă suferiți de migrene, de vină ar putea fi o dietă bogată în brânză și lactate. „Reducerea consumului de brânză poate reduce durerile de cap și migrenele cauzate de efectele tiraminei din brânză”, explică Bellinger.
Tiramina este un compus natural din plante și produse de origine animală. Cantitățile mari de tiramină din organism pot declanșa dureri de cap și migrene la oameni.
3. S-ar putea să dați jos câteva kilograme
Consumul de brânză în exces poate afecta negativ orice obiectiv de a slăbi. „Reducerea consumului de brânză poate ajuta la slăbit”, spune Bellinger. Acest lucru se datorează zahărului, grăsimilor și caloriilor care se găsesc adesea în brânză. De exemplu, o porție de 100 de grame de brânză Cheddar poate conține până la 33 de grame de grăsime.
4. Scade riscul de apariție a cancerului
Reducerea consumului de brânză și de lactate poate ajuta la scăderea riscului de cancer. Asta pentru că, mâncând mai puțină brânză, se ingerează mai puțină cazeină, o proteină din lapte care poate fi asociată cu cancerul.
„S-a demonstrat că această cazeină crește ratele de apariție a tumorilor, cum ar fi cancerul de prostată ș cancer de sân”, spune dieteticiana Dana Ellis Hunnes.
5. Se reduce inflamația din organism
Brânza și lactatele conțin o mulțime de aditivi, conservanți și hormoni care pot provoca inflamații în organism. „Din păcate, calitatea produselor lactate de azi este mai proastă și mult modificată față de cum era acum douăzeci de ani. Acest lucru ne afectează pe mulți dintre noi și văd asta mai ales în cazul femeilor”, afirmă Hunnes.
6. Nu ne mai balonăm
Pentru cei care se confruntă cu probleme digestive, mai ales cu balonarea, reducerea sau limitarea consumului de brânză și a lactatelor poate ajuta la inversarea acestei situații. „Lactatele pot provoca tulburări de digestie și balonare din cauza lipsei de enzime adecvate pentru a descompune zahărul din lapte sau a unei alergii”, afirmă medicul Trista Best.
Cei care nu au cantități normale de lactază, enzima care digeră zahărul din lapte, sunt intoleranți la lactoză și au tulburări gastro-intestinale excesive și se balonează când consumă lactate”, adaugă Best.