Ce se întâmplă în organism dacă bem vin în fiecare zi

pahar cu vin rosu

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se întâmplă în organism dacă bem vin în fiecare zi. Dacă prea mult alcool poate dăuna organismului, cercetătorii sugerează că 1-2 pahare de vin roșu pe zi pot ajuta anumite aspecte legate de sănătate.

Se știe că vinul roșu poate ajuta la scăderea colesterolului, poate susține funcția cognitivă și chiar poate contribui la longevitate. Dar cât de sănătos este să bem zilnic un pahar de vin roșu?

Potrivit TheHealthy,  specialiştii vorbesc despre beneficiile vinului roşu obţinut în mod natural, din struguri, fără potențiatori, arome sau conservanţi. Cu toate acestea, există o graniță foarte fină între moderație și exces, acesta din urmă ducând la dependență și alte probleme de sănătate. Vinul roșu este obținut prin zdrobirea și fermentarea strugurilor întregi, de culoare închisă.

Există multe tipuri de vin roșu, care variază ca gust și culoare. Soiurile comune sunt Shiraz, Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Pinotnoir și Zinfandel.

Valoarea nutritivă a vinului roşu

Fiind o băutură naturală, obţinută prin fermentarea strugurilor, vinul preia toate proprietăţile acestor fructe delicioase. Un pahar de vin roşu de bună calitate conţine:

Potasiu;

Fosfor;

Fluor;

Antioxidanţi;

Vitaminele B2, B3 şi B6.

Ajută să dormim mai bine

Nutriționistul holistic Katie Bressack spune că acest lucru se datorează faptului că alcoolul ”calmează sistemul nervos, făcându-vă să vă simțiți somnolent. De asemenea, provoacă încetinirea activității creierului, făcându-vă să simțiți că vă e somn”.

Consumul unui pahar de vin roşu înainte de culcare poate fi de ajutor în tratarea tulburărilor de somn, recomandă el.

”Alcoolul nu este bun pentru un somn odihnitor! Este un diuretic, așa că s-ar putea să aveți nevoie să mergeți la baie în timpul nopții.

În plus, conținutul de zahăr poate crește glicemia. Alcoolul afectează și somnul REM, așa că nu veți intra niciodată în acel somn profund, de care corpul are nevoie pentru a se simți odihnit”, avertizează el.

Combate stresul oxidativ

Strugurii sunt bogați în polifenoli, care luptă împotriva efectelor stresului oxidativ. Cercetătorii au observat că organismul uman a dezvoltat un sistem antioxidant complex, care, în general, funcționează bine.

În cazul unui stres prelungit, cum ar fi antrenament intens, atletism de anduranță sau o competiție, acest sistem nu are timp să se regenereze.

De aceea, strugurii sunt recomandați în aceste situații. Autorii studiului au remarcat, totuși, că strugurii proaspeți nu sunt disponibili pe tot parcursul anului, așa că vinul poate fi un bun înlocuitor.

Ajută digestia

Studiile au mai arătat că vinul roșu este foarte sățios, reducând pofta de mâncare. „Un pahar de vin roșu ar putea să vă facă să vă simțiți mai plini, mai ales dacă-l beți la începutul serii”, spune medicul John Bressack.

„Depinde însă de persoană. Unii oameni spun că alcoolul le stimulează apetitul, alții simt că vinul roșu le scade pofta de mâncare”, spune el.

Are efect afrodisiac

Un pahar de vin roșu are beneficii și pentru bărbați, și pentru femei.

Acest fapt se datorează faptului că vinul roşu stimulează circulaţia sângelui în timp ce alcoolul din compoziţie are efect dezinhibant.

Eficient împotriva diabetului

Dacă ați avut probleme cu gestionarea diabetului, un pahar de vin ar putea ajuta. Specialiștii spun chiar că ar putea preveni această boală.

Studiile arată că băutorii moderați au o șansă cu 30% mai mică de a dezvolta diabet de tip 2. Un pahar de vin roșu, seara, este de asemenea, sigur pentru majoritatea diabeticilor.