Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a anunțat recent că România a ajuns la un număr record de salariaţi. Este vorba despre 5,75 milioane de persoane. Simultan, salariul mediu al femeilor a ajuns la 6.026 lei, depășind pentru prima dată veniturile bărbaților. Acesta a fost de 5.804 lei.

România a înregistrat un număr record de salariaţi

În urma acestui anunț, Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, a oferit mai multe explicații. În primul rând, specialistul a subliniat că economia românească crește.

Chiar dacă există români care încă pleacă din România, sunt și persoane din afara României care vin să muncească în România, spune el.

Vicepreședintele CFA România a subliniat și că limba este o barieră extrem de importantă.

„Sunt români care încă pleacă din România, sunt și persoane din afara României care vin să muncească în România. E adevărat că limba este o barieră extrem de importantă și că muncile pe care le prestează nu presupun foarte mult efort intelectual și prin urmare, acele salarii probabil că se apropie de salariul minim pe economie. Însă, economia crescând și numărul de angajați din economie, fie interni, fie externi, crește”, a explicat Adrian Codirlașu, conform RFI.

Au venit sute de mii de oameni din Asia să lucreze în România

De asemenea, acesta a spus și că au venit sute de mii de oameni din Asia să lucreze în România. Cel mai multe dintre ei, subliniază specialistul, lucrează probabil în construcții și în Horeca.

Adrian Codirlașu a spus apoi că sunt mai multe contracte de muncă înregistrate. Totuși, încă se muncește la negru sau la gri.

„Vedem că o mare pondere a forței de muncă, peste 30% este pe salariul minim pe economie, lucru nenatural. Aici este și evaziune fiscală. Nu sunt doar munci care sunt plătite cu salariul minim pe economie, ci și munci pentru care oamenii respectivi primesc un salariu mai mare, însă o parte din el în plic”, a mai spus vicepreședintele CFA România pentru sursa menționată.

bani, lei
SURSA FOTO: Dreamstime

Vicepreședintele CFA România a spus cum ar putea fi îmbunătățită situația

Adrian Codirlașu a explicat apoi cum ar putea fi îmbunătățită situația. Potrivit specialistului, munca este „cea mai taxată în România”, iar „taxele pe muncă sunt extrem de ridicate”. Acest element rezultă în evaziune fiscală, spune el.

„Munca e cea mai taxată în România. Taxele pe muncă sunt extrem de ridicate. Asta duce la evaziune fiscală. Noi acum lăsăm la bugetul de stat undeva de 41% – 42% din cât câștigăm. Mai mult, peste asta plătim și TVA. Deja muncim aproape 8 luni sau poate chiar puțin mai mult pe an pentru stat. Automat, asemenea procent de muncă pentru stat creează extrem de multe nemulțumiri și oamenii sunt tentați să plătească taxe cât mai mici, inclusiv prin evaziune fiscală. Taxele extrem de mari pe muncă sunt o problemă care duce la evaziune fiscală”, a explicat vicepreședintele CFA România.

Specialistul a vorbit apoi despre discrepanța dintre numărul de angajați și numărul de pensionari. În momentul de față, un angajat susține undeva la 0,8 pensionari, spune el. Totuși, acest număr crește. Astfel, probabil că vom ajunge la 1 la 1, la finalul anilor 2020.

În opinia lui, sistemul public de pensii în forma actuală este complet nesustenabil. Totodată, ar fi „profund dezavantajos față de contributor”, a mai spus Adrian Codirlașu.

„Acum un angajat susține undeva la 0,8 pensionari, dar acest număr crește. La finalul anilor 2020 probabil că vom ajunge la 1 la 1. Ce înseamnă să ajungem la 1 la 1? Cât contribuim pentru pensia publică? Contribuim cu undeva la 20.75% din salariul brut. O pensie medie va fi 21% dintr-un salariu brut mediu. Dacă Guvernul vrea să acorde pensii mai mari, pe datorie se va împrumuta și va da pensii mai mari. Însă, dacă ne uităm că demografia e în defavoarea noastră și vom ajunge 1 la 1, automat vedem că sistemul public de pensii în forma actuală este complet nesustenabil, profund dezavantajos față de contributor”, a completat vicepreședintele CFA România.