Petre Cristea detine, intr-o comuna din Prahova, o mica sifonarie. El spune ca a preferat sa se incadreze in statutul de persoana fizica autorizata, in locul celei de microintreprindere, din mai multe motive. “Nu sunt platitor de TVA, pot intocmi singur contabilitatea si impozitele sunt mai mici la aceasta categorie”, spune intreprinzatorul. Cristea castiga destul de putin din aceasta afacere, aproximativ 1.000 de lei pe luna, dar a mai obtinut si un microcredit de 3.000 de dolari prin intermediul Centrului de Dezvoltare Economica. Se pare ca pentru majoritatea microintreprinderilor existente astazi, peste 200.000, varianta sistemului fiscal valabil pentru persoanele fizice autorizate va fi de preferat dupa data aderarii la Uniunea Europeana.
Integrarea Romaniei in UE va presupune si desfiintarea sistemului fiscal aplicat microintreprinderilor. Facilitatea fiscala acordata microintreprinderilor, un impozit de 3% aplicat veniturilor obtinute, va ramane valabila doar pana la momentul aderarii, la fel ca si conditiile de infiintare a unei microintreprinderi. Incadrarea in categoria de microintreprindere se face optional la inceputul fiecarui an si presupune indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: producerea de bunuri, prestarea de servicii si/sau comertul; detinerea de unu pana la noua salariati inclusiv; realizarea de venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro, iar capitalul social al firmei este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice. Impozitul se aplica veniturilor obtinute din orice sursa, din care se pot scadea sumele obtinute din despagubiri, de la societatile de asigurare, provizioanele si sumele realizate din variatia stocurilor. In cazul microintreprinderilor nu sunt prevazute cheltuieli deductibile pentru calculul impozitului pe venit.
Dupa momentul integrarii, actualele microintreprinderi vor continua sa functioneze sub aceasta titulatura, insa sistemul fiscal isi va urma principiul egalitatii, ca urmare vor intra sub incidenta impozitarii profitului sau venitului obtinut. Prin aplicarea cotei unice de 16%, fiscalizarea companiilor de orice tip va fi aceeasi, diferentele constand in sumele ce pot fi deduse la calculul impozitului, in modalitatile de intocmire a contabilitatii si in declaratiile fiscale care urmeaza a fi completate, pe scurt vor fi diferente de procedura, de administrare si nu de cote diferite de impunere.
Daca doresc mentinerea procedurilor simplificate de administrare a unei microintreprinderi, oamenii de afaceri romani vor putea opta pentru inregistrarea ca persoane fizice autorizate, in cazul celor cu studii superioare, sau ca persoana fizica care desfasoara o activitate independenta, in cazul celor cunoscatori ai unor meserii care nu necesita finalizarea unor studii superioare (sobari, cosari, croitori), optiuni de altfel valabile si in prezent.
Daca pana la inceputul anului 2005 existau diferente foarte mari intre cota de impozit pe profit de 25% si cea de impunere a veniturilor de 1,5% in cazul microintreprinderilor, ulterior aceasta s-a diminuat prin introducerea cotei unice de impozitare de 16% paralel cu majorarea impozitului aplicat veniturilor microintreprinderilor la 3%, la care se adauga un impozit de 10% aplicat dividendelor catre persoane juridice. Dupa integrarea in UE, aceasta diferenta va fi eliminata complet prin aplicarea cotei unice de 16% valabila in sistemul fiscal romanesc.
In functie de tipul activitatii, unele microintreprinderi vor prefera totusi sa treaca la statutul de IMM, respectiv impunerea profitului obtinut cu 16%, mai ales datorita deducerilor de care pot beneficia in cazul extinderii activitatii. “Dat fiind ca am deja patru angajati si doresc sa-mi dezvolt afacerea, voi trece la IMM. In contextul acesta, este mai avantajos”, spune Marian Stoian, partener la firma de consultanta Initial Advisory. Un alt avantaj de care aminteste Stoian este cel al accesului la finantari, comparativ cu persoanele fizice autorizate.” Foarte putine programe includ in schema persoanele fizice autorizate”, spune acesta.
Alegerea statutului de persoana fizica autorizata este valabila pentru orice persoana fizica ce obtine venituri din comert si din prestari de servicii, la care se adauga si profesiile libere reglementate prin legi speciale (notar, avocat, medic, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect). Avantajele unei astfel de alegeri vor consta in posibilitatea practicarii contabilitatii in partida simpla, dar si o serie de cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe venitul din activitatea independenta. Daca in mare majoritate aceste cheltuieli deductibile sunt asemanatoare cu cele valabile la calculul impozitului pe profit, exista totusi o diferenta: persoanele fizice autorizate nu pot scadea din baza de calcul a impozitului cheltuielile de sponsorizare, mecenat si cheltuielile de protocol si cotizatiile platite la asociatiile profesionale. In cursul anului, persoanele fizice autorizate vor face plati anticipate, numite impozite, in contul impozitului annual datorat bugetului de stat in patru rate egale. Pentru stabilirea platilor anticipate se va lua in considerare declaratia persoanei fizice autorizate privind venitul anual estimat, la care se va aplica cota de 16%.



“In functie de tipul afacerii si de planurile viitoare de extindere, microintreprinderile pot opta pentru IMM sau persoane fizice autorizate.”

Marian Stoian,

partener la firma de consultanta Initial Advisory





Fiscalitatea aplicata celor doua sisteme

Microintreprinderi
Activitate independenta
Impozit
3% la venit plus 10% pentru dividendele pentru dividendele juridice
16% aplicat venitului brut-cheltuieli deductibile
Cheltuieli deductibile
Nu au
Tichete de masa, contributiile platite pentru salariati, dobanzile la imprumuturi

Etichete: , ,
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News

Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook