Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, spune ca, personal, prefera listarea pe bursa a 20% din actiunile companiei si vinderea unui pachet de 26% catre un partener financiar. Care sunt avantajele listarii la bursa? „Aceasta modalitate de privatizare ar permite obtinerea unui pret corect si mai multa transparenta pentru companie”, explica ministrul Nica. Acesta mai spune ca de dorit ar fi ca listarea sa se faca la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pentru ca primii care sa aiba acces la actiunile companiei sa fie romanii.

Pentru RomTelecom, privatizarea integrala, chiar in conditiile in care statul roman pastreaza actiunea de aur, ar fi mana cereasca. Totusi, pentru stat, listarea la bursa in momentul actual nu e solutia optima. Care sunt motivele? „Acum, piata este jos, situatia companiei nu este tocmai fericita, iar volumul pachetului care se intentioneaza a fi listat este mult prea mare”, este de parere Nicolae Oaca, analist de telecomunicatii.

Pentru moment, cea mai buna varianta ar fi listarea la bursa a unui pachet mic (5-10%), pentru testarea pietei. Surse de incredere din cadrul MCTI ne-au spus ca se analizeaza posibilitatea ca la anul sa se listeze la bursa un pachet de circa 5% din actiunile operatorului de comunicatii. Dupa un an de la majorarea de capital, atat statul, cat si actionarul majoritar, OTE, se asteapta ca RomTelecom sa fie mult mai atractiva decat este in momentul actual: datorii de mai multe sute de milioane de dolari si performante financiare slabe, cauzate de lipsa restructurarii si practicarea unei politici de tarife deficitare.

Analistul Nicolae Oaca recomanda listarea duala a companiei la BVB si la o bursa occidentala, de preferinta cea de la Londra. Principala justificare vine din inconstanta bursei romanesti, unde sunt posibile multe speculatii si, prin aceasta, pot apare „puseuri” ale valorii actiunilor. Practic, listarea simultana la BVB si la o bursa stabila, precum London Stock Exhange, ar „asigura pretului actiunilor RomTelecom o mai mare stabilitate”, explica Nicolae Oaca.

Legat de intentia de a vinde un pachet de actiuni direct unui investitor financiar, lucrurile sunt mai dificile, in conditiile in care OTE este majoritar. Pana la urma, un fond de investitii ar putea fi interesat sa cumpere actiuni cu care sa jongleze, in functie de valoarea acestora de la bursa. Dupa recenta majorare de capital si in conditiile in care accesul la credite va fi mai lesnicios, se asteapta o reevaluare a companiei in cursul anului viitor. OTE a anuntat o crestere a valorii capitalului social de la 750 milioane USD la 993 milioane USD, iar autoritatile de la Bucuresti spera sa obtina in urmatoarele trei-sase luni imprumuturi de 250 milioane USD. S-a afirmat, nu de putine ori, ca operatorul are nevoie urgenta de 450 milioane USD, suma care ar fi astfel partial obtinuta, daca la creditele viitoare adaugam cele 145 milioane USD care vor intra in companie sub forma de numerar. Daca „face lift-ul” companiei va reusi, aceasta se va vedea in valoarea actiunilor care, posibil vor fi listate in scop prospectiv de la anul.

RomTelecom in cifre

Numar de actiuni:             31.901.232
Capital social dupa majorare:        993 mil. USD
Valoarea unei actiuni in tranzactia
prin care OTE a devenit majoritar:    31,17 USD
Venituri operationale
(primul semestru 2002):        480,7 milioane euro
Actionari:                 OTE – 54%,
                    statul roman – 46%