Ulterior, gigantul a făcut o dezvăluire care a creat tulburări pe piața crypto, avertizând că activele digitale ale clienților ar putea face obiectul unor ”proceduri speciale”, în cazul în care compania va intra în faliment. Acest lucru a generat noi temeri cu privire la riscurile investiției pe această platformă, potrivit Makeuseof.
În același timp, compania a înregistrat pierderi nete de 430 de milioane de dolari în primul trimestru din 2022. Acum, marea întrebare este dacă, totuși ,Coinbase va intra în faliment, ce se va întâmpla cu toate activele digitale aflate în custodia sa.
Declarația recentă a gigantului Coinbase a făcut parte dintr-un raport trimestrial de depunere, dar compania nu a spus că se apropie de insolvență. În schimb, a precizat în raport că are în custodie, din partea clienţilor, un total de 256 de miliarde de dolari reprezentând atât bani fiat, cât şi criptomonede. În cazul în care Coinbase va ajunge în faliment „activele crypto pe care le deținem acum în custodie ar putea fi subiectul procedurilor de faliment”.
Anularea ofertelor de muncă
Situația devine puțin mai complicată dacă se iau în considerare problemele de recrutare ale Coinbase și ofertele de locuri de muncă anulate. În plus, compania a decis să încetinească recrutarea pentru a se concentra pe îmbunătățirea altor aspecte ale operațiunilor sale.
CEO-ul companiei a negat că platforma Coinbase este în pericol, dar încrederea este un factor crucial în sectorul cripto, iar scăderea valorii acțiunilor Coinbase este cel mai bun indiciu că oamenii au început să-și piardă această încredere.
Ce se întâmplă dacă dă faliment
Pentru că nu există un precedent, adică un exchange crypto care să intre faliment, e greu de spus cum s-ar derula o astfel de situație. Dar, având în vedere că are în custodie un total de 256 de miliarde de dolari reprezentând atât bani fiat, cât şi criptomonede, există un mare pericol dacă dă faliment.
Cei care investesc în criptomonede nu beneficiază de aceeași protecție, precum cei care depun bani în bănci. Dacă o platformă precum Coinbase intră în faliment, activele clienților pot fi supuse procedurii de faliment.
Ce înseamnă acest lucru pentru utilizatorii platformei
Dacă totuși Coinbase intră în faliment, toate activele companiei, precum și activele clienților pe care le deține, ar fi mai întâi împărțite pentru a acoperi sumele pe care le datorează creditorilor. Practic, dacă datoria Coinbase depășește valoarea activelor companiei, banii vor fi luați de la clienți, pentru a acoperi diferența. Abia apoi clienții vor putea face o cerere pentru a-și recupera banii.
Accesul la un ”portofel digital” se face cu ajutorul unei chei private, iar fără acest şir lung de caractere „portofelul digital” nu poate fi accesat. La Coinbase, exchange-ul are în posesie cheia privată şi le permite utilizatorilor să aibă acces la fondurile lor printr-un sistem care presupune o parolă mai convenţională. În cazul unui faliment, Coinbase va avea acces la cheile private și poate decide dacă un utilizator îşi poate accesa sau nu activele.