Ce se va întâmpla cu dobânzile la euro? Inflația din zona euro pare că începe din nou să crească abrupt, ceea ce înseamnă că Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea majora dobânzile în curând.
Ce se va întâmpla cu dobânzile la euro?
În august 2023, inflaţia din zona euro s-a oprit din scădere. În prezent, Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să evalueze presiunile inflaționiste în raport cu decizia sa de a opri sau nu majorarea ratei dobânzii.
În 2023, preţurile de consum au crescut cu 5,3%, faţă de 2022, fiind de peste 2,5 ori mai mari decât obiectivul urmărit de factorii de decizie. Cifra de bază este cea mai importantă pentru BCE, ce se pregătește, acum, să judece dacă ritmul de creştere din ce în ce mai slab din UE va asigura o inflaţie de 2%. În caz contrar, BCE ar putea majora pentru a zecea oară consecutiv rata dobânzii la un nivel record de 4%. După publicarea ultimelor date legate de inflația din zona euro, traderii au continuat să reducă pariurile privind noile creşteri ale costurilor de împrumut ale BCE, estimând la 30% şansele ca o astfel de măsură să aibă loc în octombrie 2023.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a evitat momentan să dea o declaraţie clară cu privire la viitoarele acţiuni ale BCE. Între timp, câțiva dintre colegii ei au anunțat o nouă creştere a ratei dobânzilor de un sfert de punct.
Moneda euro şi-a extins pierderile, iar obligaţiunile au câştigat
În ciuda acestui fapt, Isabel Schnabel, membru al Comitetului Executiv al BCE, a vorbit, joi, despre situația actuală.
„În cazul în care vom considera că măsurile actuale nu sunt compatibile cu o revenire în timp util a inflaţiei la ţinta noastră de 2%, ar fi justificată o nouă majorare a ratelor dobânzilor. În cazul în care evaluarea noastră a transmiterii politicii monetare sugerează că ritmul inflaţiei decurge aşa cum se doreşte, ne-am putea permite să aşteptăm până la următoarea noastră şedinţă pentru a aduna mai multe dovezi”, a explicat, joi, Isabel Schnabel, relatează Bloomberg.
Vă amintim că moneda euro şi-a extins pierderile, iar obligaţiunile au câştigat, pe măsură ce se apropie finalul ciclului de înăsprire a politicii monetare a BCE.