Ovidiu Neacşu a explicat că economie din România trece printr-un amplu proces de restructurare, determinat de efectele creşterilor de taxe, ale inflaţiei, scăderii vânzărilor şi accentuării blocajului financiar.
Economia din România țara va funcţiona cu frâna de mână trasă
În acest context, țara va funcţiona cu frâna de mână trasă în următorii doi ani. Fenomenul este accentuat de incertitudinea fiscală asociată anului 2025, spune specialistul.
„Aşa cum avertizam încă de acum 2 ani, restructurarea afacerilor va deveni cuvântul de ordine în business-ul românesc. Sunt sute de companii care au ales să îşi pregătească afacerile pentru vremuri de criză, să îşi reducă expunerile şi să caute soluţii financiare de backup în caz de nevoie. România va funcţiona, practic, cu frâna de mână trasă în următorii doi ani, mai ales în contextul incertitudinii fiscale asociate anului 2025”, a explicat partenerul coordonator Sierra Quadrant.
Potrivit unei analize, peste 16.000 de companii şi-au închis porţile în primele patru luni ale acestui an. Cifra este cu aproape 3.000 mai mare decât în anul precedent.
„În primele patru luni din 2024 au fost dizolvate 16.153 de firme, faţă de 13.300 cu un an în urmă şi de 10.677 în 2012. Recordul precedent era înregistrat în 2016, cu 13.181 de companii dizolvate”, a explicat specialistul.
Cele mai multe firme care au fost dizolvate în primele patru luni din acest an activau în comerţ şi servicii
Cele mai multe firme care au fost dizolvate în primele patru luni din acest an activau în comerţ şi servicii (4.389).
Acestea sunt urmate de cele din sectorul construcţiilor (1.662). Pe următorul se află cele din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (1.572).
Pe următorul loc se află cele din industria prelucrătoare (1.403). Marea lor majoritate sunt firme din sectorul IMM-urilor.
Ele au fost puternic afectate de efectele inflaţiei, creşterilor de taxe şi ale scăderii consumului, potrivit analiștilor.
În topul domeniilor în care au fost dizolvate cele mai multe firme urmează:
- sectorul transportului şi depozitării (1.202);
- informaţii şi comunicaţii (1.082);
- activităţi de servicii administrative (843);
- hoteluri şi restaurante (840).
Potrivit analiştilor companiei, nici la precedenta criză economică nu s-a înregistrat un asemenea număr de firme dizolvate.
Acesta este un semn că încrederea investitorilor în dinamica economică este la un nivel foarte scăzut, potrivit analizei.
Astfel, Ovidiu Neacşu a subliniat că economia trece „printr-un amplu proces de restructurare”.
„Economia trece printr-un amplu proces de restructurare, determinat, în mare parte, de efectele creşterilor de taxe, ale inflaţiei, scăderii vânzărilor şi accentuării blocajului financiar”, a explicat Ovidiu Neacşu.