Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL, a anunțat duminică, într-o postare pe Facebook, că partidul va depune un „amicus curiae” la Curtea Constituțională în legătură cu Legea pensiilor militare.
Legea pensiilor militare. Gabriel Andronache: Vom depune ‘amicus curiae’ la CCR!
Joi, Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională Legea pensiilor militare adoptată de Parlament și care urma să fie promulgată de președinte. Instituția condusă de Renate Weber argumentează, în obiecția depusă la judecătorii constituționali, că una dintre probleme este aprobarea cheltuielilor bugetare fără a fi specificate sursele de finanțare.
Andronache a anunțat duminică, într-o postare, că PNL va interveni la Curtea Constituțională pentru a susține drepturile militarilor și a apăra legea promovată de partid. El a subliniat că PNL își menține sprijinul pentru rezerviștii militari și pensionarii din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, subliniind importanța susținerii acestui sector. În acest scop, PNL va depune un „amicus curiae” la Curtea Constituțională pentru a demonstra că inițiativa legislativă este justificată și constituțională.
„PNL va interveni la Curtea Constituțională în favoarea militarilor și a drepturilor acestora în sprijinul legii pe care am promovat-o. Susținem rezerviștii militari și pensionarii din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională până la capăt! Este foarte important să susținem sistemul de apărare și, pentru acest fapt, vom depune ‘amicus curiae’ la Curtea Constituțională prin care vom demonstra că demersul nostru legislativ este justificat și constituțional!”, a scris, duminică, Andronache.
„Amicus curiae” este o procedură prin care părțile interesate pot transmite judecătorilor constituționali o informare ce exprimă opinia lor cu privire la cazul aflat în analiză.
Curtea Constituțională a României va examina pe 17 decembrie contestația depusă de Avocatul Poporului referitoare la pensiile militare.
Legea prevede indexarea pensiilor militare de stat
Proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, adoptat cu anumite amendamente, stipulează că pensiile aflate în plată vor fi indexate în funcție de solda sau salariul de grad ori de funcție.
„Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie”, prevede actul normativ adoptat de plenul Senatului, în forma amendată de Comisia de apărare a Senatului.
Proiectul specifică faptul că aceste prevederi nu se vor aplica pensionarilor militari care ocupă funcții de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau alte funcții echivalente, precum și parlamentarilor, pe durata mandatului acestora.
De asemenea, dacă în urma actualizării pensiei rezultă o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, se va păstra suma mai mare.
Senatorii au stabilit, de asemenea, că „în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Casele de pensii sectoriale vor actualiza automat toate pensiile militare de stat aflate în plată, ținând cont de majorările soldei de grad/salariului gradului profesional și soldei de funcție/salariului de funcție realizate între 2015 și 2024.”