Decizia a fost luată joi în Conferinţa Preşedinţilor, în condiţiile în care, neexistând aceleaşi standarde la nivel european în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi condiţiile sociale ale acestor lucrători, acestea s-au aplicat arbitrar, ajungându-se la abuzuri.

Această situaţie, care există de mai mulţi ani în UE dar nu a fost abordată până acum unitar la nivel european, a fost scoasă la iveală de problemele cu care s-au confruntat recent lucrători sezonieri români din Germania.

„Este nevoie de norme clare la nivel european privind contractele muncitorilor sezonieri, drepturile lor sociale şi condiţiile în care îşi desfăşoară munca atât în domeniul agriculturii, cât şi al construcţiilor, al turismului şi al serviciilor sociale”, a declarat preşedinte PLUS şi Renew Europe, Dacian Cioloş, iniţiatorul dezbaterii, conform unui comunicat de presă transmis de PLUS.

Potrivit acestuia, rezoluţia PE va trebui să conţină problemele de mobilitate ale muncitorilor, o mai bună coordonare între statele membre, drepturi sociale egale, o implementare mai riguroasă a legislaţiei în vigoare, coordonarea cu partenerii sociali din ţările gazdă şi necesitatea unor campanii de informare asupra drepturilor pe care aceşti oameni le au. E nevoie de norme europene clare şi de măsuri de protecţie şi prevenţie, dar şi de ajutor pentru perioada crizei COVID-19.