Deși a declarat în numeroase ocazii, în calitate de ministru al Finanțelor, că a asigurat resursele financiare pentru majorarea pensiilor cu 40%, conform legii, Premierul desemnat Florin Cîțu nu specifică nimic în Programul de guvernare publicat vineri despre ce se va întâmpla cu majorările de pensii.
Urmărind însă obiectivele pe termen scurt, pentru 2020, cuprinse în documentul citat, se poate spune că mai degrabă nu va avea loc o majorare a pensiilor cu 40%.
Astfel, obiectivele pentru anul în curs stabilite de Programul de guvernare pe partea de buget și fiscalitate prevăd ”încheierea exercițiului bugetar pe anul 2020 fără depășirea țintei de deficit de 3.6% din PIB. Menținerea obiectivului de a reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB în doi ani de zile așa cum este stipulat în Strategia Fiscal Bugetară 2020-2022”.
În plus, Guvernul Cîțu intenționează ”pregătirea rectificării bugetare în funcție de execuția pe primele șase luni ale anului 2020”.
Majorări în funcție de evoluția economică
Altfel spus, pensiile și alocațiile copiilor vor fi majorate în funcție de evoluția economică. Și cum este puțin probabil ca în România să aibă loc un boom economic în primele șase luni ale anului în curs, din contră, economia dă semne de regres, pe fondul incertitudinilor internaționale, creșterea pensiilor rămâne incertă
Cu atât mai mult cu cât principalul obiectiv al Guvernului este păstrarea țintei de deficit bugetar la nivelul deja asumat în Legea bugetului de Guvernul Orban. Astfel, Programul de guvernare își propune să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB în doi ani de zile.
Or, majoritatea analiștilor financiari, în frunte cu Consiliul Fiscal, estimează că majorarea punctului de pensie cu 40% în septembrie 2020 va duce inevitabil la un deficit bugetar cuprins între 6 și 7% în PIB în 2021 și 2022, poate chiar mai mare de 7% în cel de-al doilea an.
Menținerea cotei unice
Adică o situație pe care Programul de guvernare al Premierului desemnat Florin Cîțu o respinge cu hotărâre.
”Politicile fiscale și bugetare trebuie să asigure îndeplinirea a trei obiective majore: să mobilizeze, prin impozite, taxe și alte venituri, resursele financiare de care statul are nevoie pentru finanțarea exercitării funcțiilor sale prevăzute prin Constituția României și legile în vigoare; să susțină un mediu de afaceri favorabil și predictibil, precum și unele procese pozitive pentru o creștere economică sustenabilă; să contribuie la realizarea stabilității economiei românești, prin atenuarea impactului nefavorabil care poate apărea în evoluția ciclurilor economice”, se mai arată în Programul de guvernare.
”În viziunea PNL, politicile fiscale și bugetare trebuie reformate astfel încât acestea să asigure îndeplinirea celor trei obiective majore anunțate, plecând de la un sistem fiscal care se bazează pe MENȚINEREA COTEI UNICE de impozitare”, mai precizează documentul citat.