Ce se va întâmpla cu prețul benzinei. Posesorii de mașini diesel au vești foarte proaste în ceea ce privește prețul carburanților. Situația din Orientul Mijlociu a complicat lucrurile.
Ce se va întâmpla cu prețul benzinei
Vremuri grele pentru cei cu mașini diesel. Războiul din Orientul Mijlociu începe să aibă un impact semnificativ asupra economiei la nivel mondial, conform analizei profesorului Mircea Coșea, expert în macroeconomie.
În timp ce conflictele violente în Israel erau deja alarmante, instabilitatea politică crescândă din țară a accentuat criza, cu implicații economice importante.
Ce se va întâmpla cu prețul benzinei. Una dintre primele consecințe evidente ale conflictului este creșterea prețurilor la carburanți. Profesorul Coșea a subliniat că această creștere este inevitabilă, deoarece prețul carburanților este unul dintre indicatorii cei mai sensibili în astfel de situații tensionate. Se așteaptă ca prețurile la benzină și motorină să înregistreze o creștere semnificativă, afectând astfel buzunarele consumatorilor și companiilor.
„Până acum câteva zile, criza era evidentă, din punct de vedere al violenţelor, al războiului. Acum, criza s-a accentuat, pentru că există o instabilitate evidentă politică în Israel. Există o poziţie care nu mai este de acord cu ce se întâmplă la nivelul Guvernului, deci este şi mai grav.
Două lucruri sunt importante, după părerea mea. Preţul la carburant va creşte. Va creşte, asta e sigur. Întotdeauna este indicatorul cel mai sensibil la astfel de probleme. Va creşte la benzină, la motorină. Problema care cred eu că va deranja este problema gazului”, a spus expertul în macroeconomie.
Gazele naturale, o altă problemă majoră
O altă problemă majoră este cea legată de gazele naturale. Israelul are resurse semnificative de gaze în zona sa, iar Europa avea acorduri în desfășurare pentru importurile de gaz din Israel pentru această iarnă. Cu toate acestea, activitățile în zona de producție de gaz din Israel au fost întrerupte din cauza conflictului, generând o nouă problemă la nivel energetic.
„Europa avea nişte acorduri în desfăşurare cu importul de gaz din Israel pentru această iarnă. În Israel este un hub de gaz foarte bogat, care s-a format din resursele pe care le au în comun Israelul, Cipru şi Egiptul. Este o mare rezervă de gaz în partea israeliană. Or, deocamdată, acolo s-a întrerupt orice activitate. Deci va fi o problemă şi aici.
Însă, marea problemă este instabilitatea. Literatura străină occidentală chiar ieri spunea că s-a creat încă un stres în economia mondială. Economia mondială este stresată de acest lucru, mai mult decât a fost în legătură cu Ucraina, pentru că acest conflict poate să degenereze”, a mai spus acesta.
Profesorul Coșea a subliniat că instabilitatea din regiune are potențialul de a crea un stres suplimentar asupra economiei mondiale, chiar mai mare decât în cazul conflictului din Ucraina. Situația actuală poate deveni și mai gravă dacă Iranul intervine.
România ar putea fi afectată
O eventuală mișcare a Iranului ar putea declanșa o intervenție globală. Mișcarea ar avea consecințe economice semnificative la nivel mondial, inclusiv în România.
De asemenea, România are relații economice importante cu Israelul. Aici, mai mult de jumătate din investițiile noastre în domeniul apărării sunt realizate în parteneriat cu această țară. Orice evoluție negativă în această regiune ar putea afecta economia românească în mod direct, subliniază expertul în macroeconomie.
„Se aşteaptă poziţia Iranului. Dacă Iranul mişcă din acest punct de vedere, imediat va fi o intervenţia la nivel aproape global şi ne va afecta şi pe noi.
Pe de altă parte, noi avem relaţii economice importante cu Israelul. Mai mult de jumătate din investiţiile noastre din Apărare sunt în parteneriat cu Israelul”, a mai spus profesorul Mircea Coşea