Ministrului Economiei, Virgil Popescu, a anunțat ce se va întâmpla cu prețul gazelor naturale în perioada următoare. Cu toate că mai este doar o lună de iarnă, mulți români trebuie să știe câți bani vor scoate din buzunare pentru a plăti gazul. Ce a declarat Virgil Popescu?
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că prețul gazelor nu va crește în următoarea perioadă, ci consideră că va scădea. Acesta susține că abrogarea Ordonanței 114 nu a dus la o explozie a prețurilor, așa cum se credea. În plus, ministrul a dat asigurări că există în depozite stocuri de gaze naturale.
Pe de altă parte, Virgil Popescu a precizat că cei care au stocuri de gaze depozitate pe care nu vor să le vândă, vor avea de plăti o taxă suplimentară pentru încă un an de zile.
Așadar, potrivit ministrului, începând cu luna aprilie va exista un exces de gaze naturale.
Prețul gazelor naturale va scădea
”Nu cred într-o creștere a prețului gazelor naturale, ba, din contră, cred într-o scădere a prețului gazelor naturale, în special s-a trecut acest vârf de iarnă, mai avem doar o lună, ați văzut prețul gazelor naturale și al energetice nu a crescut, exact aşa cum am asigurat.
Toată lumea spunea că odată cu abrogarea Ordonanței 114 vom avea creșteri de preț. Nu! Avem în depozite stocuri foarte mari de gaze naturale, vor rămâne în continuare stocuri de gaze naturale în depozite, operatorii care le au depozitate vor vrea să vândă pe piață acest stoc de gaze din depozite pentru dacă nu-l vor vinde și-l vor menține în continuare vor plăti o taxă suplimentară încă un an de zile, deci prețul lor va fi mult mai mare și vor fi nevandabile.
Deci vom avea un exces de gaz pe piață începând cu martie, aprilie încolo” a spus ministrul Popescu.
De asemenea, ceea ce s-a discutat în Parlament între grupurile PNL și miniștri vizează o modificare legislativă a legii energiei și gazelor naturale.
Ce stocuri de gaze naturale are România?
Producţia internă în România este de aproximativ 28 milioane metri cubi (mc)/zi, iar stocul de gaze naturale înmagazinate în depozitele de înmagazinare subterană este de aproximativ 2,360 miliarde mc.