Ce se va întâmpla cu prețul gazelor naturale
Comisia Europeană se așteaptă ca prețul gazelor naturale să scadă pe măsură ce oferta globală de gaze naturale lichefiate (GNL) va crește, creând spațiu pentru investiții în energie regenerabilă, a declarat marți, într-un discurs, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
„În timpul crizei energetice, au fost făcute multe investiții. Un val mare de noi proiecte de export de GNL intră pe piață. S-ar putea ca în curând să trecem de la un deficit global la o abundență de GNL”, a declarat von der Leyen în fața legislatorilor europeni.
În acest context, ea a adăugat că se așteptă ca prețurile gazelor să scadă.
De asemenea, prețul petrolului a scăzut marți, după un impuls de scurtă durată dat de datele economice mai bune din Europa. Asta în contextul în care piața a evaluat potențialele consecințe ale unor noi sancțiuni americane asupra exporturilor de petrol din Iran.
Cotațiile petrolului Brent au scăzut marți
Contractele futures ale petrolului Brent, de referință la nivel mondial, au scăzut cu 51 de cenți sau 0,6%, la 86,49 dolari pe baril, la ora 1141 GMT, în timp ce contractele futures ale petrolului West Texas Intermediate din SUA au scăzut cu 56 de cenți sau 0,7%, la 81,34 dolari.
Ambele indicii de referință au urcat cu un dolar mai devreme, după ce datele au arătat că activitatea globală a întreprinderilor din zona euro a crescut luna aceasta în cel mai rapid ritm din aproape un an, condusă de o redresare puternică în industria dominantă a serviciilor din blocul comunitar.
Între timp, miniștrii de externe din Uniunea Europeană au convenit luni, în principiu, să extindă sancțiunile împotriva Iranului, ca urmare a atacului cu rachete și drone lansat de Teheran împotriva Israelului în această lună.
Senatul SUA va începe să analizeze un pachet de ajutor extern care include sancțiuni privind exporturile de petrol ale Iranului, care vizează navele, porturile și rafinăriile care procesează petrolul iranian.
„Pe o piață sobră, nu îmbătată de posibilitatea unui război direct între Israel și Iran, sancțiunile ar fi aproape tolerabile”, a declarat John Evans de la brokerul de petrol PVM, citând capacitatea de rezervă a OPEC+ și faptul că China importă aproape tot țițeiul iranian.
În plus, Iranul și Israelul mergând dincolo de atacuri simbolice „riscă să provoace furia SUA care, în acest moment, are propriile motive politice pentru a lăsa petrolul iranian să ajungă la apă”, a adăugat Evans.
Investitorii așteaptă în această săptămână publicarea cifrelor privind produsul intern brut al SUA și a datelor privind cheltuielile de consum din martie – indicatorul preferat al Fed pentru măsurarea inflației – pentru a evalua traiectoria politicii monetare.
Se așteaptă ca stocurile de țiței din SUA să fi crescut de săptămâna trecută, în timp ce stocurile de produse rafinate au scăzut probabil, potrivit unui sondaj preliminar al analiștilor realizat de Reuters.