Putin rămâne concentrat pe atingerea obiectivelor sale inițiale de război, printr-un conflict prelungit în care să câștige fie prin impunerea voinței asupra Ucrainei, prin forță, fie prin anularea voinței Kievului în urma abandonării țării de către Occident, scrie NovayaGazeta.
Negocieri care se pliază pe realitățile militare
„Putin pare să respingă ideea din ce în ce frecventă în discursul occidental conform cărora realitățile militare actuale necesită rezolvare negociată a conflictului. Nici Ucraina, nici Occidentul nu l-au convins că trebuie să ia în considerare acceptarea oricărei soluționări în afara unui compromis”, notează analiștii ISW.
Potrivit experților americani, chiar și câteva contraofensive de succes ale Ucrainei nu sunt și nu vor fi suficiente pentru a-l convinge pe Putin să negocieze în condiții acceptabile. Mai mult, ISW crede că Putin consideră că rezultatele războaielor sunt adesea obținute doar pe câmpul de luptă „cu negocieri care se pliază pe realitățile militare”.
ISW oferă ca exemple edificatoare Al Doilea Război Mondial, Războiul Civil American și Războaiele Napoleoniene.
Se conturează trei scenarii
În prezent, Putin irosește „puterea de luptă destul de redusă a Rusiei în căutarea unor câștiguri fără sens operațional, în loc să stabilească condiții clare pentru a învinge o contraofensivă ucraineană care pare tot mai iminentă”, notează analiștii.
Nu în ultimul rând, ISW spune că se conturează trei scenarii despre cum pot evolua lucrurile în Ucraina. În primul rând, susțin experții, ”Ucraina poate înceta unilateral lupta, chiar dacă atacurile rusești la sol și în aer continuă, ceea ce ar duce la o înfrângere dezastruoasă, pe care aproape nimeni nu o susține”.
În al doilea rând, forțele ucrainene pot continua să lupte, căutând să păstreze ceea ce au acum, iar acest lucru îl va încuraja pe Putin să-și continue eforturile de a urmări o victorie militară definitivă”.
O a treia ipoteză este cea în care forțele Ucrainei „pot lansa operațiuni de contraofensivă succesive, cu dublu scop: de a-l convinge pe Putin să accepte un compromis negociat sau de a crea realități militare suficient de favorabile Ucrainei astfel încât Kievul și aliații occidentali să poată apoi îngheța efectiv conflictul, indiferent de deciziile lui Putin”.
Rusia se așteaptă la o contraofensivă ucraineană
Voci proeminente din spațiul informațional rusesc se referă din ce în ce mai mult la potențiala contraofensivă ucraineană și la pregătirea populației pentru ce va urma. Șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a subliniat că Statul Major rus este conștient de faptul că Ucraina se pregătește pentru operațiuni ofensive și că se iau decizii în acest sens.
Un important blogger rus a afirmat că actorii politici și militari de la Kiev răspândesc tot mai mult dezinformări cu privire la planurile unui atac ucrainean spre regiunea Belgorod, pentru a atrage trupele rusești în zonele de frontieră și a permite trupelor ucrainene să lanseze atacuri în alte sectoare ale frontului, reluând parțial avertismentele anterioare ale finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, cu privire la o ofensivă ucraineană asupra regiunii Belgorod.