De la invadarea Ucrainei, în urmă cu un an, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a fost un susținător înfocat al „operațiunii militare speciale” a Kremlinului. În februarie, el a comparat discuția cu ministrul de externe al Marii Britanii de atunci, Liz Truss, cu „un dialog cu un surd”.
Ulterior, la Consiliul de Securitate al ONU, din septembrie, a spus despre președintele ucrainean că este un „nemernic”. Mai mult, Lavrov s-a războit cu Papa, etichetându-l „necreștin”.
Doar o rotiță în mașinăria birocratică
La finele anului, în noiembrie, au apărut informații conform cărora Lavrov a fost transportat de urgență la spital în timpul summitului G20 din Bali, din cauza unei afecțiuni cardiace (afirmații pe care Lavrov le-a negat). Acum se pare că Lavrov are unele îndoieli serioase legate de război.
„Sergei Lavrov poate fi un bun exemplu al modului în care sistemul lui Putin transformă oamenii și cât de repede se pot degrada”, spune Nikolai Petrov, expert în Rusia și Eurasia la Chatham House.
„Nu îmi pot imagina că el este implicat ideologic în acest război, dar, la fel ca ceilalți oameni din rândul nomenclaturii lui Putin, el își ține pentru sine opiniile personale, dacă le are, fiind doar o rotiță în mașinăria birocratică”, explică acesta.
În ultima perioadă au luat amploare zvonurile potrivit cărora Lavrov și Ministerul de Externe pe care-l conduce au fost marginalizați de Putin în luarea deciziilor privind invazia Ucrainei.
Fostul ministru de Externe al Rusiei, Andrei Kozîrev, a refuzat să comenteze speculațiile conform cărora Lavrov ar fi aflat că invazia va avea loc abia atunci când aceasta a început efectiv, în timp ce fostul ofițer de informații naționale al SUA, Angela Stent, a sugerat că ministrul de Externe „a știut că se va întâmpla în timp ce deja începuse”, scrie Unherd.
Ministerul de Externe a devenit din ce în ce mai mult o anexă în politica externă
Fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, a susținut că acest lucru face parte dintr-o tendință mai amplă, prin care Ministerul Afacerilor Externe a devenit din ce în ce mai mult o anexă în politica externă, Putin și un mic grup de oameni din serviciile de informații preluând cârma.
Petrov spune că „Putin este cel care modelează politica externă, iar sarcina Ministerului de Externe este să o implementeze, să minimalizeze consecințele negative și să ofere sprijin propagandist pentru deciziile lui Putin”.
Va putea să plece Lavrov?
Numit șef al diplomației ruse în 2004, Lavrov este acum unul dintre cei mai vechi miniștri ai lui Putin. Principalul diplomat al Kremlinului și-a atras rapid reputația unui personaj lipsit de diplomație.
În ciuda înclinației sale de a nu face compromisuri, care i-a adus porecla de „ministrul Nyet”, Lavrov s-a bucurat de legături surprinzător de calde cu omologii săi. În 2015, Lavrov și John Kerry și-au făcut cadouri unul altuia, ba chiar au glumit pe seama vârstei lor.
Pe măsură ce războiul se prelungește, este puțin probabil ca Lavrov să aibă parte de o pensionare linișită și confortabilă prea curând.
Dacă prin 2018 circulau zvonuri că Lavrov vrea să renunțe la fotoliul de la Externe, Petrov susține că acum „Putin vrea ca toată lumea să rămână la bordul corabiei și că nu există nicio modalitate de a mai pleca”.