Ce se va întâmpla cu taxa pe soare

Ministerul Energiei va propune abrogarea „taxei pe soare” pentru prosumatori printr-o ordonanță de urgență, a anunțat ministrul PNL, Sebastian Burduja. Liberalul a precizat că această decizie va fi luată după ce Comisia Europeană a confirmat că fiecare stat este liber să decidă dacă introduce sau nu această taxă.

„Ministerul Energiei va susţine şi susţine eliminarea taxei pe soare. De altfel, avem şi răspunsul formal de la Comisia Europeană care ne permite abrograrea acelui articol, un may clause, o clauză cu poate. O vom abroga prin ordonanţa pe care o pregătim şi mulţumesc tuturor asociaţiilor de prosumatori care au împins pe acest subiect. E o evoluţie importantă a sistemului, e o evoluţie în concordanţă cu cei trei d – digitalizare, descentralizare, decarbonizare”, a afirmat Sebastian Burduja, luni, la evenimentul companiei Reţele Electrice Muntenia, parte a Grupului PPC, de inaugurare a Staţiei Electrice Nord, care a fost modernizată.

Autoritățile pot aplica taxe şi tarife nediscriminatorii şi proporţionale prosumatorilor de energie

Prin intermediul unei ordonanțe de urgență, ANRE ar fi avut dreptul să impună taxe prosumatorilor. În situația în care, începând cu data de 1 decembrie 2026, contribuția lor la capacitatea totală de producție a energiei din România ar fi depășit 8%.

Prin urmare, Ordonanța de Urgență 163/2022 precizează la articolul 21, alineatul 3 că: „Autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE pot aplica taxe şi tarife nediscriminatorii şi proporţionale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceştia care rămâne în spaţiile lor în unul sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului şi efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depăşeşte 8% din puterea totală instalată în capacităţile de producţie de energie electrică la nivel naţional şi dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent şi participativ, că dispoziţia prevăzută la alin. (3) lit. b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporţionată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depăşeşte ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obţine o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum şi că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acţiuni rezonabile; sau

c) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este produsă în instalaţii cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW”.

Este directivă europeană

Guvernul a explicat la momentul adoptării acestei Ordonanțe de Urgență, acum doi ani, că intenția sa nu era să pună în aplicare această măsură, ci pur și simplu să transpună în legislație o directivă europeană.

La începutul lunii februarie, Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE) a solicitat autorităților eliminarea completă a acestui paragraf din lege, pentru a elimina riscul ca această taxă să fie introdusă.

Astfel, APCE a cerut Guvernului să elaboreze o ordonanță de urgență care să precizeze foarte clar că nu se va introduce nicio taxă pe autoconsum (cunoscută sub numele de „taxa pe soare”), deoarece aceasta nu este cerută de directivele europene.

În prezent, legislația permite autorităților să introducă această taxă pentru diverse categorii de prosumatori, printre care se numără beneficiarii programelor Casa Verde, Electric Up sau RepowerEU, iar începând cu 2026 pentru toate categoriile de prosumatori.