Speranța de viață în România este sub media Uniunii Europene, potrivit Ministrului Muncii. Cu toate acestea, oficialul susține că vârsta de pensionare nu va crește ad-hoc, ci doar în cazul unei îmbunătățiri semnificative a speranței de viață până în 2050.
Speranța de viață nu se va îmbunătăți până în 2050
Speranța de viață nu se va îmbunătăți până în 2050. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), aceasta nu va înregistra o creștere semnificativă până în 2050.
Cu o medie de 75 de ani, sub media Uniunii Europene (UE), oficialul a respins acuzațiile de a „omorî” speranța de viață a românilor.
Într-un interviu acordat Prima TV, ministrul Muncii a susținut că guvernul a garantat că vârsta de pensionare a românilor nu va crește, deoarece este corelată cu speranța de viață.
„Am avut grijă de români. (…) Nu va putea crește vârsta de pensionare ad-hoc fiindcă din datele pe care noi le-am analizat nu se întrevede situația în care speranța de viață să se îmbunătățească semnificativ până în 2050”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Speranța în România este sub media europeană:
- cu o cifră mai mică la bărbați (71 de ani și 9 luni)
- o cifră mai mare la femei (aproximativ 79 de ani)
Media europeană este de 80 de ani.
Speranța de viață în România, sub media europeană
Ministrul Muncii a subliniat că datele folosite pentru legea pensiilor provin de la Institutul Național de Statistică și că aceasta, în România, este sub media europeană.
Cu toate acestea, aceasta a exprimat dorința de a îmbunătăți această situație, amintind de guvernele anterioare PSD care s-au concentrat pe creștere și bunăstare.
„De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, am avut guvernări care s-au simțit în viața românilor. (…) Suntem un guvern pentru care nu austeritatea este regula, ci creșterea este regula”, a subliniat ea.
Probabilitatea este egală cu 0
Simona Bucura-Oprescu a precizat că probabilitatea ca aceasta să crească semnificativ în România este „aproape zero”.
Ea a reiterat că vârsta de pensionare nu va crește decât dacă există o îmbunătățire semnificativă a speranței de viață. Acest scenarii este considerat improbabil de către ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).
”În primul rând trebuie să ştiţi că aceasta este o garanţie că vârsta de pensionare în România nu va creşte arbitrar, ad-hoc, în funcţie de guvernele care vor fi la guvernare. Deci aţi văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea creşte decât dacă creşte în mod semnificativ speranţa de viaţă. Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va creşte”, spune aceasta.
Vârsta de pensionare crește pentru femei
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că vârsta de pensionare pentru femei va înregistra o creștere. Această măsură vine ca parte a eforturilor de a echilibra vârsta de pensionare între sexe.
Bucura-Oprescu a subliniat că această decizie a fost condiționată și a fost impusă în urma negocierilor privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din 2021.
„Echilibrul a fost realizat prin perioada de creștere a copilului și prin stagiul de cotizare contributiv. Pentru fiecare copil, vârsta de pensionare se reduce cu șase luni”, a declarat ministrul pentru Alba24.