Criza bancară a făcut ca prețul țițeiului să scadă, în martie, la cel mai de jos nivel din ultimul an, „un nivel inacceptabil pentru membrii OPEC, a declarat Ibrahim al-Ghitani, expert în piața petrolieră din Emiratele Arabe Unite. Analiștii susțin acum că importatorii mari de petrol, precum India, Japonia și Coreea de Sud, vor resimți cel mai acut decizia OPEC, dacă prețurile vor atinge 100 de dolari pe baril, așa cum se anticipează, potrivit CNBC.

Opec+, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) și partenerii săi, a decis să își reducă producția cu 1,16 milioane de barili pe zi.

„Este o taxă pentru fiecare economie importatoare de petrol”, a declarat Pavel Molchanov, directorul general al băncii de investiții Raymond James.

Nu SUA vor resimți cea mai mare durere

„Nu Statele Unite vor fi cele care vor simți cea mai mare durere din cauza prețului de 100 de dolari, ci țările care nu au resurse interne de petrol: Japonia, India, Germania, Franța, pentru a numi câteva dintre marile exemple”, a spus Molchanov.

Reducerile făcute de țările din cartelul petrolului vor începe în luna mai și vor dura până la sfârșitul anului 2023. Atât Arabia Saudită, cât și Rusia vor reduce producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi până la sfârșitul acestui an, în timp ce alți membri OPEC, precum Kuweit, Oman, Irak, Algeria și Kazahstan vor reduce, de asemenea, producția.

Contractele futures pe țițeiul Brent s-au tranzacționat, ultima dată, cu 0,57% mai mult, ajungând la 85,41 dolari pe baril, în timp ce contractele futures West Texas Intermediate pe țițeiul din SUA au fost de 0,5% la 81,11 dolari pe baril.

Ci statele foarte dependente de importurile de petrol

„Regiunile cele mai afectate de reducerea aprovizionării cu petrol și creșterea aferentă prețului țițeiului sunt cele cu un grad ridicat de dependență de import și de combustibili fosili în sistemele de energie primară”, a declarat șeful Eurasia Group, Henning Gloystein.

„Asta înseamnă că cele mai expuse sunt industriile de pe piețele emergente dependente de import, în special din Asia de Sud și de Sud-Est, precum și industriile grele dependente de importuri din Japonia și Coreea de Sud”, a subliniat el.

India, al treilea cel mai mare consumator de petrol din lume

India este al treilea cel mai mare consumator de petrol din lume și a cumpărat petrol rusesc cu o reducere semnificativă de preț de când au fost impuse sancțiuni Rusiei. Potrivit datelor guvernamentale, importurile de țiței din India au crescut cu 8,5% în februarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Deși beneficiază în continuare de pe urma reducerii prețului gazului rusesc, sunt afectați de prețurile ridicate ale cărbunelui și gazului”, a spus Gloystein.

„Dacă prețul petrolului va crește și mai mult, chiar și țițeiul rusesc va începe să afecteze creșterea Indiei”, a mai afirmat el.

Petrolul este cea mai importantă sursă de energie din Japonia

Petrolul este cea mai importantă sursă de energie din Japonia și reprezintă aproximativ 40% din aprovizionarea sa totală cu energie.

„Neavând producție internă, Japonia este dependentă de importurile de țiței, între 80% și 90% provenind din regiunea Orientului Mijlociu”, arată Agenția Internațională pentru Energie.

Aceeași situație și în Coreea de Sud

Și pentru Coreea de Sud, petrolul reprezintă cea mai mare parte a nevoilor sale energetice, potrivit companiei de cercetare Enerdata.

„Coreea de Sud și Italia depind în proporție de peste 75% de petrolul importat”, a subliniat Molchanov. Europa și China sunt și ele „foarte expuse”, potrivit lui Gloystein.

Cu toate acestea, el a adăugat că expunerea Chinei a fost puțin mai redusă din cauza producției interne de petrol, în timp ce Europa se bazează în principal pe cărbune și gaze naturale, mai mult decât pe combustibili fosili.

Impact asupra economiilor emergente

Unele piețe emergente care „nu au capacitatea de a susține aceste importuri de combustibil” vor fi afectate puternic de prețul de 100 de dolari, a spus Molchanov.

El a numit Argentina, Turcia, Africa de Sud și Pakistan drept economiile care riscă să fie foarte afectate. Sri Lanka, care nu produce petrol pe plan intern și este dependentă 100% de importuri este cam în aceeași situație.