Războiul din Ucraina ține de aproape 100 de zile și tot de atâta vreme mulți români urmăresc cu îngrijorare evoluția conflictului provocat de Rusia. NATO a spus clar ce se va întâmpla dacă Vladimir Putin va ataca un centimetru pătrat românesc.
Este informația momentului pentru toți românii. NATO a transmis prin vocea secretarului general, Mircea Geoană, ce se va petrece dacă Vladimir Putin va ataca un teritoriu pătrat din Alianța Nord-Atlantică, referindu-se inclusiv la România.
El a arătat că NATO este important și când îl vezi şi când nu îl vezi, pentru că fără NATO nu e pace și nu e stabilitate și nu e securitate.
„Nimic, nici mersul la piaţă nu e bun, nici mersul în vacanță nu e, nici o familie, nimic altceva nu funcționează. De aceea, a avea încredere în NATO este un lucru important. Trebuie să spun că continuăm că întărim flancul estic. Președintele Biden i-a reconfirmat secretarului general că la Summitul de la Madrid vom avea decizii foarte importante de adoptat, inclusiv importante și pentru România, vom avea mai multă prezență NATO pe flancul estic, mai multă”, a comentat Geoană.
Mircea Geoană spune că Marea Neagră rămâne un subiect extrem de complex
El a făcut referire și la chestiunea legată de Marea Neagră, care rămâne un subiect extrem de complex.
„Trebuie să facem distincția între țările NATO, cum e cazul României, Bulgariei și Turciei, al căror teritoriu, inclusiv teritoriul maritim și platoul continental, sunt protejate de Articolul 5. Dar situația în Marea Neagră este complicată. Asistăm la o blocadă de facto a porturilor ucrainene. Chiar dacă nu au resurse se ocupe Odesa, economic vorbind au paralizat Odesa, pentru că blocând exporturile, acest lucru creează dificultăți foarte, foarte importante. Şi noi avem interese economice în Marea Neagră: exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Portul Constanța”, a spus secretarul general al NATO.
El a spus că această linie fină de demarcație între ce fac țări din NATO și ce face NATO ca organizație, va fi păstrată, deși una pare puțin străvezie distanța între NATO și țări din NATO- nu, e o diferență importantă.
Ce va face NATO dacă România va fi atacată
„Noi suntem ca organizație deținătorii de risc. NATO răspunde pentru securitatea celor 30 de ţări. Şi atunci, dacă sunt elemente individuale – America ajută Ucraina, alții fac alte chestiuni, în nume propriu e perfect, le facem coordonat evident, dar atunci când intervine NATO, angajăm întreaga Alianță și atunci avem această linie fină între a ajuta pe ucraineni și a nu provoca o escaladare între NATO și Federația Rusă”, a comentat Geoană.
Întrebat ce va face NATO dacă un stat membru de pe flancul de est, Polonia, țările baltice, România, vor fi provocate sau vor fi atacate de Rusia într-un acces să zicem de furie și de nebunie a lui Vladimir Putin, Mircea Geoană a spus că NATO nu vede niciun fel de pregătire militară sau de intenție strategică din partea Federației Ruse să atace NATO.
„Pentru că dacă atacă un cm pătrat de teritoriu NATO, că este românesc, că este polonez, că este albanez sau că este canadian, asta înseamnă Articolul 5, activarea lui și asta înseamnă întreaga alianţă, un miliard de oameni, forță militară colosală, capabilități tehnologice fără rival, venind și intervenind. Deci nu avem în acest moment niciun indiciu militar care să ne conducă către concluzia că Federația Rusă vrea să provoace un conflict cu NATO – nu avem.
Vedem dimpotrivă, vedem o anumită prudență din partea Rusiei atunci când e vorba de a veni în întâmpinarea multiplelor resurse militare pe care le avem pe teritoriul NATO, dar asta nu înseamnă că această impredictibilitate a modului în care Rusia conduce acest război nu prezintă riscuri”, a conchis acesta.