Moartea unui monarh britanic
Diagnosticul regelui Charles, cancer, a fost un șoc pentru fanii regali din întreaga lume. Din fericire, a fost depistat devreme, iar monarhul britanic, care a început imediat tratamentul, se descurcă „extrem de bine în aceste circumstanțe”, potrivit soției sale, Regina Camilla.
Boala de care suferă Charles amintește încă o dată că, la fel ca toți muritorii de rând, nici capetele încoronate nu sunt imune în fața bolilor și a morții.
Pregătirile pentru înmormântarea lui Charles au început în momentul în care a devenit rege
Acum, pe fondul unor speculații mai mult sau mai mult puțin credibile, mulți se întreabă ce se va întâmpla când regele Charles va muri.
Oricât de sinistru ar suna, Familia Regală trebuie să fie pregătită pentru orice eventualitate. Și, așa cum se știe, există un lanț de evenimente și tradiții pentru plângerea și înhumarea suveranului, pentru încoronarea noului monarh și schimbarea liniei regale de succesiune.
„Pregătirile pentru înmormântarea lui Charles au început din momentul în care a devenit rege”, a declarat Nicoletta Gullace, expert în familia regală și profesor asociat de istorie la Universitatea din New Hampshire. „El este implicat personal în propriul plan privind decesul său”, a continuat ea.
”Operațiunea Podul Menai” va fi activată
Numele de cod pentru moartea Regelui Charles al III-lea este „Operațiunea Podul Menai”, denumită după primul pod suspendat din fier din lume, situat în Anglesey, Țara Galilor.
Majestatea Sa Regina a avut numele de cod „Operațiunea Podul Londrei” pentru aranjamentele care au urmat morții sale. Planul includea anunțarea decesului, perioada de doliu oficial și detaliile funeraliilor de stat.
”Operațiunea London Bridge” a fost creată încă din anii 1960, la doar câțiva ani după încoronarea sa, și a fost revizuită de mai multe ori în anii dinaintea morții sale din 2022.
Prim-ministrul va fi sunat primul
De îndată ce regele moare, palatul va efectua o serie de apeluri telefonice, toate folosind cuvintele de cod „Operațiunea Podul Menai”. Potrivit experților „prim-ministrul va fi sunat primul. Ministerul de Externe va informa apoi cele 15 guverne în care regele Charles este șef de stat și cele 39 de națiuni din restul Commonwealth.
În continuare, știrea va ajunge la BBC, dar postul public nu are voie să anunțe nimic până nu o face palatul.
Anunț la palat și pe rețelele de socializare
„Va fi un anunț la porțile Palatului Buckingham”, spune Gullace, explicând că această tradiție „se întoarce la vremurile când știrile erau răspândite de strigătorii orașului și anunțul va fi acolo pentru cei care l-ar putea rata”.
Astăzi există modalități mai rapide și mai eficiente de a ajunge la mase, așa că exact în același timp se va face anunțul oficial, prin presă, pe site-ul familiei regale și conturile de pe social media.
Steagurile vor fi coborâte în bernă, clopotele vor bate
În urma anunțului, națiunea va intra într-o perioadă de doliu.
„Toate steagurile vor fi coborâte în bernă, până în dimineața de după înmormântare; singura excepție va fi ziua Consiliului de Aderare, când noul rege este proclamat oficial”, adaugă Gullace.
Singurul steag care nu va fi coborât în bernă este steagul regal (numit Standard Regal), ca semn că există întotdeauna un monarh pe tron.
BBC va difuza programe speciale
„După anunțul inițial, BBC își va schimba programele și ne putem aștepta să difuzeze o serie de emisiuni dedicate vieții regelui”, spune Gullace.
Ea adaugă că, cel mai probabil, BBC a început să creeze imagini de arhivă din momentul în care Elisabeta a murit – sau chiar înainte de acel moment.
Lumea va începe să se adune la Palatul Buckingham
Ori de câte ori are loc un eveniment semnificativ în familia regală britanică, mii de oameni se adună de obicei la Palatul Buckingham, pentru a-și arăta sprijinul. Acest lucru s-a întâmplat chiar a doua zi după ce regele Charles a dezvăluit diagnosticul de cancer. Cu siguranță, vor fi din nou mulțimi uriașe de oameni în fața Palatului Buckingham după anunțul morții suveranului.
În 1997, la moartea Prințesei Diana, oamenii au lăsat între 10 și 15 tone de flori la poarta palatului regal.
Perioada de doliu începe în „Ziua Z”
Fanii regali care se întreabă ce se întâmplă când regele Charles va muri vor fi surprinși să afle că există chiar un nume oficial pentru ziua morții sale.
„Ziua în care moare un suveran se numește Ziua Z, la fel ca cea a debarcării aliaților în Normandia”, spune Koenig. Până la înmormântare, va exista un nou mod de a număra zilele. „A doua zi după moartea monarhului este Ziua Z +1, urmată de Ziua Z +2 și așa mai departe”, explică ea.
Ziua Z marchează și începutul perioadei oficiale de doliu. În cele din urmă, această decizie va fi luată de William, care va deveni rege.
William va deveni imediat rege
Deși încoronarea regelui Charles a fost un eveniment urmărit de milioane de oameni de pe tot globul, ceremonia nu a marcat prima sa zi ca nou suveran al Regatului Unit.
Același lucru este valabil și pentru William, care este primul în linia succesorală a Regatului Unit.
„În momentul în care tatăl său moare, William devine rege”, explică Gullace. „Spiritul regalității coboară asupra lui și greutatea coroanei se mută asupra lui, în timp ce ritualurile îl vor confirma mai târziu”, adaugă ea.
A doua zi după moartea regelui va avea loc ședința Consiliului de Aderare.
„Toate documentele necesare vor fi semnate, iar William va depune un jurământ și va fi proclamat rege cu numele William al V-lea”, spune Koenig.
Apoi, va ieși pe balconul Palatului St. James pentru a se adresa publicului pentru prima dată. De asemenea, ar putea ține un discurs televizat la scurt timp după, așa cum a făcut Charles când a devenit suveran. Potrivit celor doi experți, încoronarea oficială ar putea să nu aibă loc timp de un an.