Ce se va întâmpla facturile la gaze ale românilor. Ministrul Energiei: Păstrăm până la finalul lunii martie

plafonare preț gaze naturale

SURSA FOTO: Dreamstime

Prețurile la gaze naturale și electricitate vor fi plafonate până la finalul lui martie 2025, spre bucuria românilor. Ce se întâmplă, însă, de la 1 aprilie 2025?

Prețurile la gaze naturale și electricitate vor rămâne plafonate până la finalul lunii martie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că prețurile la gaze naturale și electricitate vor române plafonate până la finalul lunii martie, spre bucuria românilor.

O altă veste bună este că, în ultima perioadă, au scăzut preţurile cu 10% – 20% la curent electric și căldură.

„Vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze, până la finalul lunii martie, anul viitor. Deci trecem iarna cu facturi plafonate. Îi protejăm pe români aşa cum i-am protejat şi până acum şi la gaz şi la energie electrică. Am sesizat că furnizorii se duc sub acel plafon reglementat. Deci ei concurează pentru clienţi.

Având un gaz mai ieftin la producător, au un preţ mai mic şi s-a ieftinit gazul între 15 şi 20% pe gaz (…) La energie electrică, pentru românii care au acel consum mai mare de peste 300kw oră/ lună şi ei au sesizat ieftiniri la facturi de 10-15%”, a precizat ministrul Energiei, vineri seară, în cadrul unei intervenții TV la Antena 3 CNN.

Guvernul României va proteja consumatorii vulnerabili

Guvernul României va căuta soluţii pentru facturile de anul viitor. Dacă situaţia o va impune, Executivul va interveni pentru a proteja consumatorii vulnerabili.

În noul an, România trebuie să se alinieze la măsurile adoptate de celelalte state membre din Uniunea Europeană (UE), implementând soluții echitabile pentru consumatorii vulnerabili, precum familiile cu venituri mici, românii care depind de aparate medicale ce consumă multă electricitate și familiile numeroase. „Pentru acești români, facturile nu au voie să crească”, a zis el.

„De la anul, noi trebuie să ne aliniem la ce fac celelalte state membre şi anume să avem măsuri cinstite către acei consumatori vulnerabili. Asta înseamnă familii cu venituri mici, români care depind de un aparat medical cu un consum mare de electricitate în casele lor, înseamnă familii cu mulţi copii.

Pentru aceşti români, cu siguranţă facturile nu au voie să crească”, a explicat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja (SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja)

Conform datelor actualizate la 4 septembrie 2024, depozitele de gaze naturale ale României sunt umplute în proporție de 96,53%. Pe scurt, țara noastră este bine pregătită pentru sezonul rece, dispunând de suficiente resurse pentru a face față cererii de energie.