Ministerul Finanţelor Publice a publicat marţi pe site-ul său două ghiduri cu recomandări pentru datornicii băncilor, care stabilesc principiile pentru derularea negocierilor dintre persoanele fizice şi respectiv firmele în dificultate financiară şi creditorii acestora, pentru restructurarea extrajudiciară a împrumuturilor.
Ghidurile au fost elaborate de MFP, prin colaborarea cu Banca Naţională a României şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, cu asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale şi în urma consultării Asociaţiei Române a Băncilor şi a Asociaţiei Societăţilor Financiare din România.
Principiile prevăzute în cele două ghiduri au caracter de recomandare, putând fi extinse, în funcţie de politica proprie a fiecărui creditor, şi altor tipuri de împrumuturi sau produse financiare.
‘Ghidul pentru restructurarea extrajudiciară a împrumuturilor cu garanţii ipotecare’ recomandă ca împrumutătorul şi împrumutatul să acţioneze în mod rezonabil şi cu onestitate pentru a găsi o soluţie pentru achitarea sumelor de plată restante fără a recurge la iniţierea unor proceduri judiciare.
‘Procedurile de restructurare ajută la identificarea soluţiilor pentru un împrumutat aflat în dificultate în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor de rambursare a unui împrumut cu garanţie ipotecară pentru evitarea, pe cât posibil, a declanşării procedurii de executare silită’, se spune în document.
Astfel, MFP recomandă împrumutatului să contacteze împrumutătorul în cel mai scurt timp posibil de la intervenirea situaţiei de dificultate financiară, pentru a angaja discuţii privind problemele pe care le întâmpină în achitarea ratelor şi găsirea unei soluţii de rezolvare în interesul comun al părţilor.
Alte principii prevăd că împrumutătorul va explica în mod clar împrumutatului situaţia integrală a obligaţiilor ce îi revin în baza contractului de împrumut cu garanţie ipotecară, restructurările împrumuturilor cu garanţii ipotecare reprezintă o concesie, nu un drept, părţile să comunice şi să se informeze reciproc cu privire la orice aspecte relevante, împrumutatul va furniza împrumutătorului toate informaţiile necesare, inclusiv informaţii şi/sau documente justificative legate de venituri sau orice alte active financiare în timp util şi cu exactitate, pentru a permite acestuia evaluarea corectă a situaţiei sale financiare.
SURSA: Agerpres
DETALII:
Ghid pentru restructurarea extrajudiciară a împrumuturilor cu garanţii ipotecare
Ghid pentru restructurarea extrajudiciară a obligaţiilor societăţilor comerciale