Copiii se împrietenesc cu banii Cât ai spune leu

Mulți părinți spun că nu știu cum să discute despre bani cu copiii lor, pentru că nici ei, la rândul lor, nu au primit educație financiară în familie. 

De aceea, noul proiect de pe https://ing.ro/cataispuneleu conține exemple practice, din experiența unor părinți ce au găsit soluții care funcționează și care pot fi o sursă de inspirație și pentru alți părinți. 

Cum le vorbim leuților despre bănuții lor? 

Pentru că banii sunt prezenți mereu în viața noastră, răspunsul este simplu: vorbim deschis, de fiecare dată când banii apar în discuție 

Ca să încurajeze și diversifice aceste discuții, platforma Cât ai spune leu oferă informații, inspirație și instrumente  care să facă informația financiară ușor de înțeles de către copii, în mod distractiv, jucăuș și plăcut. 

Pe lângă conținutul video, filmat de părinți creatori de conținut există și o serie de articole create de specialiști în domenii precum finanțe sau psihologie. (https://ing.ro/cataispuneleu/copiii-si-banii ), precum si un quiz amuzat si ușor de completat de părinți împreuna cu copiii lor (https://ing.ro/cataispuneleu/practica )

Află cum să vorbești despre bani Cât ai spune leu de la Aluziva, Prințesa Urbană, Alexia Udriște și Anca Serea

În orice proces de învățare, puterea exemplului este foarte utilă. Așa că, pe Cât ai spune leu, ING a creat o serie de materiale video cu ajutorul unor creatori de conținut care sunt și părinți și care oferă idei practice de educație financiară din propria experiență.

Aluziva, jurnalistă și mamă a 3 copii, are o regulă de aur pe care o aplică mereu la cumpărături: 

„Fiecare copil are dreptul să-și cumpere un singur lucru, indiferent că vorbim de o acadea, un pluș sau un set de plastilină. Regula asta ne salvează atât de cheltuieli extra, cât și de tantrumuri în magazin.”

Pe lângă această regulă, Aluziva mai încurajează părinții să își îndrume copiii să își facă o pușculiță unde să adune economii, dar și să se obișnuiască să doneze. Iar donatul nu trebuie neapărat să fie despre bani, copiii pot da haine și jucării, ca să prindă obiceiul bun de a ajuta. 

Și Alexia Udriște, ilustratoare freelancer și mamă, crede că putem învăța copiii despre bani chiar la cea mai simplă sesiune de cumpărături, fără ca ei să știe calcule și matematică. Cheia e să stabilești un buget înainte de a pleca de acasă, dar și liste de cumpărături. Ca să menținem interesul copiilor, ea încurajează părinții să facă liste de cumpărături desenate. 

Anca Serea, care este mamă de 6 copii, povestește despre cum abordezi subiectul banilor la vârste diferite, cum să le oferi bani copiilor, pe ce categorii de cheltuieli, dar și cum le explici diferența dintre nevoi și dorințe. 

Ioana Macoveiciuc (Prințesa Urbană), jurnalistă și mamă, dă din condei principii și idei despre cum să povestim copiilor despre bani. Dar și pentru ce e bine să le oferim bani și pentru ce nu. De exemplu, ea e de părere că nu e bine să le oferim copiilor bani când iau note bune. „Copiii trebuie să învețe de plăcere și pentru că este important pentru viitorul lor.” 

Așa cum poveștile despre zâne și prinți au un rol important în viața copiilor, așa au și poveștile despre bani. Iar pentru ele nu există nici un moment potrivit, nici o metodă corectă. Există doar pași mici și siguri pe care părinții să îi facă alături de copii, ca să îi susțină să devină viitori adulți echilibrați financiar. Iar conținutul de pe https://ing.ro/cataispuneleu/copiii-si-banii ajută părinții și copiii să parcurgă mai ușor acest drum împreună. 

Articol publicat cu susținerea ING Bank.