Ce și cum vom bea în 2017

Am făcut primii pași în noul an și n-am apucat să vă spun ce va fi interesant de băut anul acesta. Însă timpul nu-i pierdut.

degustător pasionat și, inevitabil, acest moment de analiză se leagă cumva și de licorile pe care le-am gustat sau de cele pe care aștept să le întâlnesc anul acesta. Fie ele vinuri sau tării, servite așa cum le găsești în sticlă sau mixate.
Cred că anul 2017, mai mult ca în trecut, va fi un an al băuturilor mixate. Întâlnesc barmani din ce în ce mai talentați și tineri, atenți la ce se bea afară și capabili să inoveze rețetele clasice și să le adapteze la gusturile noastre locale. Mă refer aici la combinațiile de spumant cu lichior, asezonate cu fructe, dar mai ales la combinațiile de rom și gin cu ierburi aromatice și fructe, dar și cu bitteruri din ce în ce mai sofisticate. 

Băutura care a pus România pe jar

Anul trecut am asistat la debutul ginului artizanal în România. Ginul este băutura care ne-a dat tuturor multe dureri de cap în trecut și pe care am redescoperit-o acum, alături de întreaga lume, într-o altă formă, mult mai ispititoare, cu zeci de arome extrem de interesante, care aproape au făcut uitat gustul inconfundabil de ienupăr din ginurile ieftine ale anilor ’90. Eu cred că în acest an multe dintre barurile respectabile din România vor avea un raft dedicat acestei băuturi și barmanii vor avea ocazia să inventeze zeci de combinații de ierburi și condimente care să acompanieze ginuri precum Hendricks, Gin Mare, Monkey 47, Botanist sau Citadelle. 

Vinuri bune

Ne-am lăudat de când ne știm cu vinurile noastre neaoșe. Fie că vorbim de legende precum vinul de Cotnari, Busuioaca sau Tămâioasa, fie că ne gândim la vinul pe care-l făcea bunicul la țară, trebuie să ne verificăm un pic lungul nasului. Avem poten­țial, categoric, însă, cel puțin din punct de vedere comercial, în ultimii 50 de ani am produs mult și prost. Doar de câțiva ani am început să devenim competitivi și să ne ridicăm pe alocuri la înălțimea legendelor. Apar tot mai multe nume noi și eu unul gust tot mai multe vinuri românești foarte bune.

De asemenea, remarc cererea mare care există pentru vinurile noastre, deci mă gândesc că avem toate șansele să creștem frumos și bine în această industrie, unde rata de absorbție a fondurilor europene sare de 90 la sută de câțiva ani buni. Dacă n-ați avut încă ocazia să le gustați, vă invit să încercați vinurile de la Catleya, Bauer, Licorna, Gitana, Liliac, Wine Princess sau Vitis Metamorphosis. Eu cred că sunt nume ce vor dăinui în această industrie și în 2017 ne vor oferi cu siguranță alte surprize plăcute.

 

Vinuri bune şi băuturi fine, sfaturi utile şi reţete de cocktailuri puteţi găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutaţi-ne şi pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.