Ce spun agenţiile internaţionale de presă despre referendumul din România

Agenţiile internaţionale de presă relatează astăzi despre desfăşurarea referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, suspendat de Parlament pe data de 6 iulie. Iată cum este văzută desfăşurarea referendumului de presa de afară!

Referendumul este calificat drept crucial de agenţia franceză de presă AFP, care notează că această consultare populară a fost cerută de majoritatea de centru-stânga. Referendumul survine după trei luni de criză politică care au suscitat profunda îngrijorare a Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii.

Referitor la rezultatul acestui referendum, AFP notează că va fi observat îndeaproape de Uniunea Europeană, care îşi exprimase la mijlocul lunii iulie îngrijorarea faţă de metodele folosite de coaliţia de centru-stânga, Uniunea Social Liberală (USL), pentru a facilita destituirea preşedintelui.

În România are loc referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, parte a unei lupte politice care a ridicat întrebări în legătură cu respectarea legii în această ţară membră a UE, relatează şi Associated Press, care menţionează că tulburările politice au afectat credibilitatea României. SUA şi UE şi-au exprimat de asemenea îndoielile în legătură cu respectarea de către guvernul de stânga de la Bucureşti a independenţei sistemului judiciar, mai notează Associated Press.

La rândul său, agenţia de presă Reuters transmite că preşedintele nepopular al României, Traian Băsescu, ar putea supravieţui referendumului de duminică datorită condiţiei privind întrunirea cvorumului de alegători, de peste 50% din alegătorii înscrişi pe liste, pentru ca votul să fie valid. Guvernul a încercat să facă mai uşoară destituirea lui Băsescu, anulând această condiţie, dar a fost forţat să revină după criticile aspre ale UE şi să respecte decizia Curţii Constituţionale privind cvorumul.

Disputele au întârziat luarea unor decizii politice, au ridicat îndoieli în legătură cu acordul în valoare de cinci miliarde de euro acordat României de către Fondul Monter Internaţional şi au făcut ca moneda naţională să coboare la un nivel record, în timp ce costurile pentru împrumut au crescut. În cazul în care Băsescu este demis, în trei luni vor avea loc alegeri prezidenţiale, menţionează Reuters.

Timp de trei săptămâni de campanie, principalul susţinător al lui Basescu, PDL, şi-a exprimat chiar de la început solidaritatea cu preşedintele suspendat, susţinându-l în timpul campaniei, relatează Xinhua. Însă, în timp ce la primele mitinguri de campanie, principalul mesaj pentru electorat era de a vota împotriva demiterii preşedintelui, mesajul a fost schimbat total pe 24 iulie, când partidul a decis să boicoteze referendumul, în încercarea de a obţine o invalidare a votului prin neîntrunirea cvorumului. Pe de altă parte, membri marcanţi ai USL au cerut cetăţenilor să meargă la vot, aminteşte Xinhua.

Agenţia spaniolă de presă EFE notează că este vorba de un orar electoral inedit pentru ţara balcanică şi mai lung decât de obicei, hotărât de coaliţia guvernamentală de centru stânga, care a început procesul de destituire, pentru a merge mai mulţi cetăţeni la urne şi a se atinge cvorumul care să facă efectivă consultarea.

Referendumul se va desfăşura sub atenta privire a Comisiei Europene, care a criticat dur guvernul format de social-democraţi şi liberali români pentru prezumtiva ameninţare a statului de drept în scopul de a-l îndepărta pe preşedinte.

Destituirea preşedintelui Băsescu va duce la convocarea de alegeri prezidenţiale la sfârşitul verii, când trebuie să aibă loc şi alegeri legislative, mai notează EFE.