Elita de la Davos, optimistă cu privire la economia mondială

Speranțele elitei globale se îndreaptă către încrederea în capacitatea de recuperare a economiei la Forumul de la Davos. Acestea vin în contextul tensiunilor geopolitice și al anticipărilor privind agitațiile politice în noul an.

De la reprezentanții FMI și guvernatorii băncilor centrale care discută despre o posibilă aterizare lină, până la specialiști financiari și lideri din sectorul afacerilor care subliniază contextul stabil, întâlnirea de la Davos, care a debutat într-o atmosferă pesimistă, cunoaște acum și intervale de optimism.

Directorul financiar al grupului bancar german Deutsche Bank AG, James von Moltke, a menționat că reziliența, atât a economiilor, cât și a piețelor financiare, în fața crizelor geopolitice aflate în desfășurare, a creșterii dobânzilor și a luptei împotriva inflației, a fost remarcabil de puternică.

„Rezilienţa, nu doar a economiilor dar şi a pieţelor financiare, la crizele geopolitice care sunt în derulare, la creşterea dobânzilor şi lupta împotriva inflaţiei, a fost una remarcabil de puternică”, a spus directorul financiar de la grupul bancar german Deutsche Bank AG, James von Moltke.

Alți participanți la Forumul de la Davos au transmis aceeași idee. Asta în ciuda faptului că provocările cu care se confruntă lumea au devenit mai numeroase în comparație cu ediția anterioară a reuniunii.

Agitația din rândul elitei de la Davos este reprezentată de:

  • perspectivele alegerilor în țări care adună două cincimi din populația globală
  • inflația
  • conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu
  • tensiunile din Marea Roșie

Totuși, existența perspectivei ca economia globală să reziste relativ bine în fața unei perioade fără precedent de strângere a politicii monetare oferă veteranilor prezenți la Davos speranța că și alte potențiale șocuri pot fi depășite, spune Bloomberg.

Scenariu de tip soft landing

Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internațional, a declarat că ei mizează pe un scenariu de tip „soft landing”.

Ea a menționat că șansele pentru un astfel de scenariu au crescut puțin. Au observat o încetinire a inflației fără a provoca atât de multe pierderi în termeni de activitate economică.

„Noi mizăm pe un scenariu de tip soft landing (-aterizare lină-). Şansele pentru un astfel de scenariu au crescut puţin pentru că avem o inflaţie care a încetinit fără a provoca atât de multe pierderi în termeni de activitate economică”, a declarat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional.

Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, a exprimat același punct de vedere, menționând că acum un an, la Davos, exista teama de inflație și recesiune. El a afirmat că există posibilitatea să le evite pe ambele.

O nouă Administrație Trump nu este motiv de îngrijorare

În urma victoriei lui Donald Trump în alegerile primare republicane din statul Iowa participanții la Forumul de la Davos nu par să fie îngrijorați de posibilitatea unui nou mandat pentru Trump.

Acele alegeri primari au consolidat statutul de candidat favorit al Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

Mai degrabă, aceștia discută despre semnalele pozitive în contextul economiei mondiale.

„Cred că băncile centrale, în ceea ce priveşte răspunsul lor la inflaţie, au făcut o treabă foarte bună într-un context plin de incertitudine”, a declarat directorul general de la State Street Corp, Ron O’Hanley.

Perspectiva care contrazice optimistul

Există totuși o perspectivă care contrazice acest optimism. Este vorba despre cea a profesorului de la Harvard și fostului economist șef al FMI, Kenneth Rogoff.

Conform acestuia, opinia generală că 2024 nu va fi la fel de bun ca 2023. Asta nu înseamnă că va fi un an prost. El spune că ideea că inflația va fi în scădere este greșită.

„Situaţia geopolitică este una fără precedent. Este posibil să avem un an bun dar riscurile planează deasupra capetelor noastre”, a spus Rogoff.