Considerat o soluție de bază în vederea îmbunătățirii eficienței energetice, iluminatul modern reprezintă și o modalitate extrem de importantă de a crește eficiența operațională.
Astfel, în conditiile în care România și-a asumat alinierea la standardele europene în ceea ce privește eficiența energetică, implementarea proiectelor de iluminat modern devine o prioritate, mai ales în segmentul iluminatului public.
„Implementarea sistemului de iluminat cu LED, iluminatul modern vă va ajuta să economisiți la factură și să investiți în alte sectoare. Sunt foarte multe proiecte de eficiență energetică care au fost în 2007-2013 și 2014-2020, numeroase granturi pentru eficiență energetică. Chiar săptămâna viitoare, cu Fondurile Norvegiene la Ministerul Economiei va fi lansat al doilea call de eficiență energetică”, a spus Maricel Popa, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, în cadrul Romanian Lighting Industry Forum 2015, organizat de Govnet Conferences.
De altfel, Valentin Littera, șeful Departamentului de Iluminat Public al Primăriei București, a explicat că în urma înstalării de aparate de iluminat cu LED în locul celor energofage, consumul de electricitate în zonele vizate din București a fost redus cu 25 pănă la 40 de procente anual.
„Este extraordinar de important controlul. Șansa pe care o avem acuma cu LED-ul trebuie să fie susținută și de un sistem de control”, a spus și Dorin Beu, Președintele Comitetului Național Român de Iluminat. În acest fel, fie că este vorba despre iluminatul public sau cel interior, se obțin, în plus față de îmbunătățirea eficienței energetice, o reducere semnificativă a costurilor de mentenanță, precum și o flexibilitate crescută în ceea ce privește administrarea sistemelor de iluminat.