Criza datoriilor în Europa se pare că se va menţine şi în al patrulea an, au estimat cei intervievaţi la circa trei de ani de la apariţia primelor semne ale tendinţelor de criză în regiune.
Aproape jumătate dintre experţii chestionaţi de Bloomberg (47%) se aşteaptă la falimentul Spaniei într-un viitor apropiat, aproximativ acelaşi procent de pesimişti cu privire la evoluţiile din Spania a relevat şi ancheta întreprinsă în luna mai.
Randamentul obligaţiunilor spaniole cu scadenţă la zece ani se apropie de 7%, iar asistenţa pentru Grecia, Portugalia şi Italia s-a impus după excederea continuă a acestui prag, menţionează Bloomberg.
Aproximativ jumătate dintre persoanele intervievate se aşteaptă la intrarea în colaps a Portugaliei, dar procentul acestora este mai mic faţă de cel din ianuarie 2011. Falimentul Irlandei este prezis de 21% dintre cei chestionaţi, cel mai scăzut nivel din iunie 2010.
În schimb, 95% dintre respondenţi consideră realistă intrarea în incapacitate de plată a Greciei în următoarele 12 luni, în timp ce 56% dintre ei presupun că această ţară va ieşi din zona euro până la sfârşitul anului 2013. Procentul celor care întrevăd părăsirea zonei euro de către Grecia către sfârşitul anului 2014 este de 69%, conform aceluiaşi sondaj.
În stabilitatea financiară a Germaniei cred 98% dintre intervievaţi, iar în cea a Franţei circa 89%.
În privinţa prognozelor privind încheierea crizei, circa 29% dintre investitorii şi analiştii chestionaţi de Bloomberg consideră că ceea ce a fost mai rău a rămas în urmă, cu 10% mai mult faţă de sondajul din luna mai. Circa 69% dintre intervievaţi consideră că semnele de stabilizare sunt temporare, dar în luna mai procentul acestora era de 80%.
În acelaşi timp, 79% dintre aceştia consideră că situaţia economică din zona euro va continua să se deterioreze, faţă de 84% în luna mai.
Sursa: Agerpres