Încotro o va apuca România după învestirea guvernului Ponta II? Justiţia şi democraţia românească se află în mare pericol, sunt de părere comentatorii occidentali, scrie Deutsche Welle.
Desemnarea ca premier a plagiatorului Victor Ponta, unul dintre puciştii, a căror lovitură de stat parlamentară din vară a fost condamnată – fie şi în termeni diplomatici – de prestigioasa instituţie a Consiliului Europei, care este Comisia de la Veneţia, n-a scăpat neobservată presei apusene.
Cotidianul din Frankfurt aminteşte de afirmaţia preşedintelui care, înainte de alegeri, se declarase gata să îngurgiteze la nevoie "o broască, dar nu să înghită un porc", sugerând că nu l-ar desemna ca premier pe Victor Ponta. Băsescu îşi manifestase îngrijorarea că liderul PSD ar putea scoate România din orbita ei occidentală, "plasând-o în zona gri dintre est şi vest".
FAZ relevă că, la Bucureşti mulţi se aşteptaseră ca Băsescu să tergiverseze cel puţin nominalizarea premierului. Ziarul aminteşte însă că desemnarea unui candidat independent "ar fi putut antrena o nouă suspendare a preşedintelui şi n-ar fi avut şanse de succes după triumfala victorie a USL". În plus, "Comisia Europeană îi forţase mâna" preşedintelui, şeful ei, Barroso, afirmând că se bucură să coopereze cu Ponta şi Băsescu.
Dar cotidianul din Frankfurt nu omite să atragă atenţia asupra verdictului "de condamnare a guvernului Ponta, de către Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei, pentru numeroasele încălcări ale Constituţiei" de care executivul condus de liderul PSD s-a făcut vinovat. Când? În timpul "crizei politice din vară care a culminat cu suspendarea lui Traian Băsescu".
Dar cum evaluează cotidianul din Frankfurt momentul actual şi viitorul României? Într-un mod pe cât de clar, pe atât de pesimist. "Odată cu desemnarea lui Ponta s-a încheiat luni era celor 8 ani de reforme care a debutat în 2004 cu magistrala victorie a lui Băsescu în faţa lui Adrian Năstase". Fiindcă "nominalizarea lui Ponta echivalează cu recunoaşterea faptului că acest curs reformist nu mai poate fi continuat".
Potrivit ziarului, Băsescu a izbutit în trecut "tot mereu să compenseze lipsa unor majorităţi parlamentare utilizându-şi la maximum prerogativele constituţionale" spre a perpetua reformele. Or, USL dispune acum de o majoritate parlamentară de două treimi prin care va putea schimba constituţia şi îngrădi prerogativele prezidenţiale.
Mai aflăm despre atacurile asupra judecătorilor şi modul "în care guvernul Ponta a abuzat în repetate rânduri de ordonanţe de urgenţă utilizând acest instrument împotriva Constituţiei, între altele spre a sustrage deciziile parlamentare controlului de către Curtea Constituţională".
Un pesimism acut în privinţa intenţiilor celor care, la Bucureşti, deţin pâinea şi cuţitul se desprinde şi din paginile ziarului german de stânga, Süddeutsche Zeitung. Editorialul despre România, semnat de Klaus Brill, se intitulează clar şi fără echivoc: "Democraţia în pericol". Autorul se arată uimit de celeritatea deciziei preşedintelui de a-l desemna premier pe Victor Ponta. Băsescu "n-a avut alternativă" după victoria categorică în alegeri a USL, care "a stabilit clar voinţa electoratului".
Dar ziaristul german nu crede câtuşi de puţin că în România se va restabili liniştea. În primul rând pentru că Băsescu nu ar fi "omul care să dea înapoi în interesul ţării. Iar în al doilea rând pentru că nici Ponta nu e un om de stat responsabil căruia să-i poţi încredinţa fără grijă binele comun".
Fiindcă, potrivit cotidianului, "planurile USL de schimbare a constituţiei nu prefigurează în orice caz nimica bun". Clare sunt şi remediile acestei situaţii. E nevoie de vigilenţă maximă. În termenii autorului german, "România are nevoie în continuare de grija critică a Uniunii Europene. Dacă învingătorii în alegeri vor să pună din nou cătuşe justiţiei pentru că au în rândurile lor atât de mulţi activişti care tremură de frica procurorilor, trebuie adoptate sancţiuni dure. Tocmai acum democraţia este în pericol, în România. Şi tocmai lui Ponta nu merită să i se acorde încredere în Uniunea Europeană, dat fiind comportamentul său de până acum".