Ce spune Erdogan despre aderarea Turciei la Uniunea Europeană

Recep Tayyip Erdogan

SURSA FOTO: Dreamstime

Într-o declarație în care s-a referit la aderarea țării sale la Uniunea Europeană, președintele Turciei acuză Uniunea Europeană că vrea să se îndepărteze de Turcia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Uniunea Europeană că încearcă să se ”îndepărteze” de Turcia, în contextul în care negocierile de aderare între UE şi Ankara sunt într-un punct mort, transmit AFP şi Reuters.

”Uniunea Europeană caută să se îndepărteze de Turcia. Noi vom efectua propria evaluare şi am putea de asemenea să ne îndreptăm spre altă direcţie”, a declarat şeful statului turc înainte de a pleca spre New York, unde va participa la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU.

În urmă cu câteva zile, comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi i-a solicitat Turciei progrese în materie de democraţie.

”Negocierile de aderare sunt în prezent într-un punct mort. Pentru reluarea lor, există criterii foarte clare de care va trebui să se ţină cont, legate de democraţie şi statul de drept”, a avertizat Oliver Varhelyi într-o vizită făcută pe 6 septembrie la Ankara.

Relația dintre Turcia și UE

Turcia şi-a depus candidatura la Comunitatea Economică Europeană în 1987 şi la Uniunea Europeană în 1999, dar negocierile începute în 2005 sunt blocate de mai mulţi ani.

Turcia a obținut statutul de țară candidată la aderarea la UE în decembrie 1999. UE și Turcia au început negocieri de aderare în octombrie 2005, dar, în urma regreselor continue înregistrate de această țară în ceea ce privește democrația, statul de drept și drepturile fundamentale, negocierile de aderare UE-Turcia se află într-un punct mort din iunie 2018.

În cadrul reuniunii sale din 16-17 decembrie 2004, Consiliul European a decis că Turcia îndeplinește în mod suficient criteriile pentru deschiderea negocierilor de aderare.

La 3 octombrie 2005, Consiliul a convenit asupra unui cadru pentru negocierile cu Turcia. În aceeași zi, negocierile au fost lansate în cadrul unei conferințe interguvernamentale dintre UE și Turcia.

În februarie 2008, Consiliul a adoptat un parteneriat revizuit pentru aderarea Turciei. Acesta stă la baza ajutorului acordat pentru pregătirea Turciei în vederea unei eventuale aderări la UE prin definirea principalelor domenii prioritare și servește drept etalon pentru măsurarea progreselor înregistrate în ceea ce privește reformele.

Cum s-au răcit relațiile

În iunie 2018, Consiliul a constatat pentru prima dată că Turcia se distanța tot mai mult de UE. Negocierile de aderare cu Turcia au ajuns prin urmare într-un punct mort și că nu mai poate fi luată în considerare deschiderea sau închiderea altor capitole.

În fiecare an, Consiliul adoptă concluzii privind extinderea și procesul de stabilizare și de asociere, care evaluează progresele înregistrate de fiecare dintre partenerii din Balcanii de Vest și de Turcia pe calea lor europeană.

În cele mai recente concluzii, care au fost adoptate în decembrie 2022, Consiliul și-a reiterat profunda îngrijorare cu privire la regresele suplimentare și profund neliniștitoare din domeniul democrației, al statului de drept și al drepturilor fundamentale.

Lipsa sistemică a independenței sistemului judiciar și presiunea nejustificată asupra acestuia au continuat să reprezinte o sursă de îngrijorare profundă, în aceeași măsură ca și restricțiile, luările în custodie publică și alte măsuri în curs care vizează jurnaliști, cadre universitare, politicieni, avocați, apărători ai drepturilor omului, utilizatori de platforme de comunicare socială și alte persoane. Consiliul a solicitat Turciei să inverseze urgent aceste tendințe negative și să abordeze în mod credibil deficiențele în concordanță cu obligațiile internaționale ale Turciei.