Gabriel Biriș a adus câteva observații, pe o rețea de socializare, la noul proiect de ordonanță de urgență publicat săptpmâna trecută pe siteul Ministerului Finanțelor Publice. 

Citiși și: Se SCHIMBĂ regimul impozitelor pe venit şi CAS. Cine trebuie să depună Declaraţia unică

Fostul secretar de stat vine cu următoarele observații: 

1. Ideea unei singure declarații unice depuse până pe 15 martie (15 iulie in 2018) a anului următor este una buna și trebuie salutată. Este o simplificare binevenită. Ideea includerii în această declarație și a CAS, și a CASS era dealtfel inclusă și în proiectul de OUG din septembrie 2016…

2. Ideea trecerii la autoimpunere este deasemenea excelentă și trebuie salutată, simplifică foarte mult administrarea și reduce costurile. Vor fi cu peste 1 milion de decizii de impunere mai puțin, ceea ce nu este puțin lucru. Și această idee era inclusă în proiectul de OUG din septembrie 2016…

3. Nu știu cât de bună este ideea renunțării la plățile anticipate în cazul PFA/PFI. Ținând cont că totuși vorbim de 10% impozit și ceva mărunțiș pentru CAS, CASS probabil că nu vor fi probleme cu capacitatea de plată. Măsura induce totuși un cost bugetar (costul finanțării sumelor ce nu vor mai fi încasate în timpul anului), dar acesta este neglijabil și ar putea fi compensat de economie -rezultate din simplificare.

4. Am văzut că veniturile din drepturi de autor au fost scoase din categoria veniturilor din activități independente și incluse într-un capitol separat, ceea ce face ca prevederile cu privire la o eventuală retratare în venituri din salarii și asimilate să nu mai fie posibilă. Drepturile de autor devin o struțo-cămilă: sunt impuse precum activitățile independente, dar impozitul și contribuțiile sunt reținute de plătitor. De ce? Simplu și practic: guvernul PSD speră să își atragă simpatia presei.

Rămân discrepanțele uriașe dintre CAS și CASS datorate de majoritate (salariați) și cele datorate de minoritate (PFA/PFI/drepturi de autor/altele). Văd că pentru soluționarea acestor probleme (inclusă și ea în proiectul de OUG din septembrie 2016) mai e de așteptat…

 

Ce trebuie să știi despre declarația unică

Declaraţia unică va trebui depusă, în 2018, până la data de 15 iulie, apoi – începând din 2019 – până la 15 martie. Noul formular înlocuieşte declaraţiile D200 – veniturile realizate din România, D201 – veniturile realizate din străinătate, D220 – venitul estimat/norma de venit, D221 – norme de venit în agricultură, D600 – venitul care reprezintă baza pentru contribuţiile de asigurări (CAS), D604 – stabilirea contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele fără venit şi D605 – stoparea CASS pentru persoanele fără venit.

Venituri din activităţi independente

Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului normativ, sfera veniturilor din activităţi independente a fost revizuită în sensul excluderii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală şi tratării acestora în mod distinct în cadrul unei categorii de venituri separate. Pentru menţinerea facilităţii fiscale acordate persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat care beneficiau de scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din activităţi independente, „este necesară precizarea în mod expres a scutirii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală obţinute de persoanele respective”, arată iniţiatorii proiectului.

Mai multe detalii puteți citi aici: O declarație unică pentru un milion de români