Marcel Ciolacu: Lună de lună, reușim să ducem inflația într-o tendință descendentă

Premierul Marcel Ciolacu a reiterat că procentul cu care veniturile populației au crescut depășește procentul cu care prețurile s-au majorat. „Am preluat o inflație medie de 13,8% anul trecut, iar în acest moment creșterile (veniturilor, n.r.) sunt de 13,5% pe persoană și peste 13,8% pe familie. Cu adevărat, scumpirile au fost de 11,5%. Este o diferență mică procentuală, dar ne arată trendul din acest moment. Faptul că lună de lună reușim să ducem inflația într-o tendință descendentă, chiar accelerată, mie personal, îmi arată foarte clar că suntem pe drumul economic corect”, a afirmat Marcel Ciolacu în discursul ținut sâmbătă, la evenimentul de lansare a candidaților PSD Argeș pentru alegerile locale din 9 iunie.

Acesta a lăudat-o pe argeșeanca Simona Bucura Oprescu, spunând că aceasta poate rămâne în istoria Guvernului ca cel mai performant ministru al Muncii. Premierul mai spune că investiții în valoare de 1,5 miliarde de euro sunt în derulare în prezent, în județul Argeș, el dând ca exemple investițiile în infrastructura rutieră. Ciolacu a ținut să sublinieze că sute de mii de angajați, pensionari și copii argeșeni au venituri majorate.

„Asta înseamnă stabilitate, asta înseamnă expertiză, implicare și acesta este adevărul: oamenii cunosc acest lucru”, mai spune Ciolacu.

Liderul PSD spune că nu are niciun dubiu că PSD va câștiga din nou județul Argeș. „Haideți să nu ne alintăm! Veți câștiga toate alegerile, nu are nimeni astăzi nicio șansă în fața dvs”, le-a mai spus Ciolacu social-democraților de la Argeș.

Organizația PNL Argeș este condusă de un alt membru al Guvernului, respectiv de Alina Gorghiu, ministru al Justiției.

La cât a ajuns rata inflației

Rata anuală a inflației a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, față de 7,23% în februarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar serviciile cu 10,20%, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Indicele prețurilor de consum în luna martie 2024, comparativ cu luna februarie 2024, a fost de 100,42%. Rata inflației de la începutul anului (martie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost de 2,4%. Rata anuală a inflației în luna martie 2024, comparativ cu luna martie 2023, a fost de 6,6%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2023 – martie 2024) față de precedentele 12 luni (aprilie 2022 – martie 2023) a fost de 8,5%, se menționează în comunicatul INS.

Conform sursei citate, indicele armonizat al prețurilor de consum în luna martie 2024, comparativ cu luna februarie 2024, a fost de 100,45%. Rata anuală a inflației în luna martie 2024, comparativ cu luna martie 2023, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), a fost de 6,7%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2023 – martie 2024) față de precedentele 12 luni (aprilie 2022 – martie 2023), determinată pe baza IAPC, a fost de 8,3%.

BNR
BNR / SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Care este prognoza de inflație a BNR

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, față de 4,8% în noiembrie, și anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025, conform datelor prezentate în februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Ce arată prognoza? Că rata anuală a inflației se va menține pe o traiectorie generală de scădere, cu această întrerupere temporară în ianuarie anul curent, însă ritmul dezinflației este anticipat să încetinească semnificativ pe parcursul anului următor și o să mai explicăm de ce acest lucru. Avem, se observă, datele sunt trimestriale și, în consecință, creșterea inflației de la începutul anului 2024 nu este atât de pronunțată, pentru că se referă și la februarie și martie, deci creșterea din ianuarie va fi diminuată, categoric. Dar apoi traiectoria este categoric în jos, nu diferă foarte mult, pe datele noastre sunt 1 – 2 puncte procentuale față de traiectoria anterioară. Ea a fost revizuită descendent pe parcursul anului 2024 și revenirea în intervalul țintei, la limita superioară, este prognozată pentru 2025”, a spus Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflației.

Traiectoria prognozată a fost revizuită descendent pe parcursul anului 2024, în contextul evoluțiilor mai favorabile ale indicatorului din perioada recentă, în special pe segmentul alimentar.