Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut precizări importante privind reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). El a subliniat că nu este vorba despre reînființarea Gărzii Financiare, ci despre consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale.
Marcel Boloș precizează că nu se vor relua vechile obiceiuri ale Gărzii Financiare
Ordinea de zi a ședinței de Guvern din joi a inclus un proiect de ordonanță de urgență pentru reorganizarea ANAF, care vizează eficientizarea activității Direcției Generale Antifraudă Fiscală prin crearea unor structuri teritoriale județene specializate.
„Ce am urmărit? În primul rând, asigurăm operaţionalizarea structurilor teritoriale judeţene care urmăresc combaterea activităţilor economice ilicite. De ce? Pentru că este nevoie să putem întreprinde permanent, la orice oră, acţiuni de control la toate categoriile de contribuabili, indiferent de forma de organizare, dar şi în orice loc, indiferent de forma sub care se desfăşoară activităţi economice.
Datele din RO e-Factura, RO e-Transport şi RO e-Sigiliu vor ajunge în scurt timp să-şi producă efectele: numărul de acţiuni operative de control ar trebui să crească exponenţial. Tocmai de aceea e necesară consolidarea funcţiei ocupate de cei care efectuează controlul antifraudă.
Vin şi cu o precizare pentru cârcotaşii care sunt obişnuiţi doar să critice, fără să pună vreo soluţie reală pe masă: Antifrauda nu se reînfiinţează pentru a relua vechile obiceiuri ale Gărzii Financiare. Structurile teritoriale judeţene ale inspecţiei antifraudă au un singur scop: să facă mai puternic ANAF în combaterea evaziunii fiscale şi în lupta cu activităţile economice ilicite. Sunt deja destui ani în care încercăm să combatem activitatea economică ilicită din birouri. Sunt deja destui ani în care am rămas codaşi la colectare”, a scris joi seara ministrul Finanţelor pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Marcel Boloș a transmis că măsurile adoptate vizează atragerea răspunderii și introducerea unui cod de integritate pentru inspectorii fiscali și cei vamali, pentru a sancționa aspru incidentele de integritate.
Pe lângă aceste aspecte, reorganizarea ANAF urmărește și o consolidare a bazei materiale a instituției, având ca scop creșterea eficienței colectării veniturilor la bugetul general consolidat și combaterea evaziunii fiscale.
Una din priorități este consolidarea capacității de colectare a veniturilor
Marcel Boloș a explicat că nerealizarea nivelului programat al veniturilor afectează țintele de deficit, motiv pentru care este esențială consolidarea capacității instituționale în colectarea veniturilor și combaterea evaziunii fiscale.
„Una dintre priorităţile pe care mi le-am asumat când am venit la MF a fost să consolidăm capacitatea instituţională în colectarea veniturilor, dar şi combaterea fenomenului de evaziune fiscală”, a subliniat Boloş.
Aceste măsuri, incluse într-un proiect de ordonanță adoptat de Guvern, vor contribui la creșterea eficienței ANAF și vor asigura o coordonare integrată a activității administrației fiscale în lupta împotriva fraudei și evaziunii fiscale.
Totodată, pentru ANAF şi Autoritatea Vămilor din România, care au atribuţii de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale şi vamale, se prevede achiziţionarea de dotări corespunzătoare, pentru îndeplinirea responsabilităţilor şi a misiunilor stabilite prin Sistemul naţional RO e-Sigiliu.