Gigantul american specializat în produse agro-chimice Monsanto a fost amendat cu 289 mil. dolari vineri de un tribunal din San Francisco, din cauza acuzaţiilor că erbicidul Roundup cauzează cancer.
Capital vă prezintă pozitia Monsanto cu privire la procesul din SUA, cazul Dewayne Johnson v. Monsanto Co
„Monsanto este alături de Dl Johnson şi familia sa şi înţelege dorinţa acestora de a găsi răspunsuri.
Glifosatul nu este răspunsul. Glifosatul nu produce cancer. Peste 800 de studii stiintifice – de exemplu Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA), Institutul Naţional de Sănătate al SUA (NIH), Agenţia Europeană pentru Produsele Chimice (ECHA) şi alte autorităţi de reglementare din lume – au concluzionat că substanţa activă glifosat este sigura pentru utilizare şi nu produce cancer.
Glifosatul are o istorie de utilizare în siguranţă de peste 40 de ani şi continuă să reprezinte un instrument sigur, eficient şi important pentru fermieri.
Monsanto comercializează doar produse care deţin toate avizele necesare în acord cu legislaţia în vigoare şi respectă cu stricteţe condiţiile impuse de către autorităţile de reglementare.
Juraţii procesului din SUA, care au dat verdictul de vineri în cazul Dewayne Johnson v. Monsanto Co, sunt simpli cetăţeni, care nu sunt experţi ştiinţifici sau juridici. Decizia este inconsecventă cu concluziile ştiinţifice solide emise de organismele de reglementare de-a lungul timpului, care au demonstrat în repetate rânduri că substanţa activă glifosat nu produce cancer.
Verdictul Juraţilor a avut la bază o opinie defectuoasă privind substanţa activă glifosat clasificată ca fiind “probabil cancerigenă”, formulată de IARC (Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului) în anul 2015. IARC nu reprezintă un organism de reglementare şi nu a realizat studii independente ale produsului. În aceeaşi categorie cu glifosatul, IARC a clasificat şi carnea roşie, băuturile foarte fierbinţi sau lucrul în schimbul de noapte.
Monsanto va face recurs la această decizie. Soluţionarea recursului va fi decisă de un complet de judecată.
În România, produsele pe bază de glifosat sunt comercializate încă din 1976 în condiţii de siguranţă şi respectă cu rigozitate legislaţia în vigoare. Produsele Roundup sunt doar unele dintre produsele ce conţin glifosat şi sunt prezente pe piaţă, alături de Monsanto fiind şi alte firme producătoare de erbicide similare ce au substanţa activă glifosat“.