Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a venit cu detalii despre amenzile aplicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Oficialul a transmis că analizele efectuate de specialiștii ANRE se concentrează și asupra situațiilor în care companiile au achiziționat cantități mai mari de energie la un preț plafonat, în exces față de necesitățile lor.

Sebastian Burduja, detalii despre amenzile ANRE

Aceste firme au direcționat surplusul de energie către diverse piețe, generând profituri importante. Ministrul Energiei a menționat că, în anumite împrejurări, amenzi cu valori de peste 1% din cifra de afaceri au fost impuse unor companii din sectorul energetic.

Sebastian Burduja a menționat că ANRE a desfășurat și va continua să desfășoare verificări și să impună amenzi. El a salutat aplicarea de amenzi consistente acolo unde a fost necesar.

De asemenea, ministrul a precizat că peste 170 de acțiuni de control sunt în desfășurare. Prin urmare, se așteaptă ca sancțiunile să fie menținute și în noul an pentru cei care nu respectă legislația.

„Despre ce a fost vorba în aceste cazuri care au dus la amenzi ca procent din cifra de afaceri, peste 1% din cifra de afaceri şi pentru o companie în energie nu sunt bani puţini, au cumpărat energie mai ieftină, la preţ plafonat, mai multă decât aveau nevoie pentru a acoperi doar portofoliul lor de clienţi. Cu energia în surplus au mers pe diverse alte pieţe şi au făcut profituri semnificative”, a precizat ministrul.

Astfel, potrivit lui Sebastian Burduja, ANRE a aplicat corect aceste amenzi. Sancțiunile sunt un semnal important pentru întreaga piață.

„ANRE a aplicat corect aceste amenzi şi cred că este un semnal pentru întreaga piaţă, cine nu respectă regulile jocului, plăteşte foarte scump”, a afirmat Burduja, sâmbătă la Antena 3 CNN.

Trei companii au fost amendate de ANRE săptămâna aceasta

Amintim că, au fost sancționate cinci companii care au achiziţionat prin Mecanismul de Achiziţie Centralizată de Energie Electrică o cantitate de energie mai mare decât portofoliul pe care il aveau. În cazul a trei dintre acestea au fost aplicate amenzi în valoare totală de aproximativ 18 milioane de lei.

Conform datelor prezentate de șeful ANRE, în cele opt luni ale mandatului său, au fost înregistrate şi soluţionate 15.620 de petiţii, cele mai multe în domeniul energiei electrice, respectiv, 13.562. În domeniul gazelor naturale au fost înregistrate 2.058 de reclamaţii. Spre comparaţie, în 2021, au fost înregistrate 23.778 de petiţii şi în 2022 – 38.998 petiţii, pe tot anul.

În urma acestor petiţii au fost efectuate 919 acţiuni de control, din care 721 de tip supraveghere, 126 de tip inspecţie şi 72 de verificare.