Şeful de delegaţiei FMI, Erik de Vrijer, a declarat la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu că a discutat cu Banca Naţională a României despre creşterea inflaţiei, ajungând la concluzia că ea este cauzată de preţurile volatile la produsele alimentare, dar că este vorba despre o situaţie temporară.
"De cealaltă parte a stabilizării macroeconomice, care priveşte preţurile şi inflaţia, am discutat cu BNR despre cum să interpretăm această creştere a inflaţiei, datorată în mare parte preţurilor volatile ale produselor alimentare. Am căzut de acord că este o situaţie temporară care va dispărea după ce va fi depăşită situaţia actuală", a spus expertul FMI.
În context, el a spus că discutat cu Banca Naţională şi despre măsurile privind politicile monetare şi că un pas bun a fost acela că BNR şi-a mărit "injecţiile de lichidităţi".
Erik de Vrijer s-a declarat încrezător că datorită discuţiilor bune şi cooperării cu autorităţile din România, la misiunea de anul viitor vor putea fi vizibile noi progrese.
La rândul său, Traian Băsescu a spus că apreciază sprijinul oferit de delegaţia FMI, BM şi CE pentru atingerea obiectivelor de stabilitate macroeconomică a României.
‘Apreciez foarte mult asistenţa dvs. pentru a ne atinge obiectivele în ceea ce priveşte stabilitatea macroeconomică. Realităţile acestui an sunt deja conturate, nu mai pot fi schimbate. Sunt mai interesat să exprim câteva puncte de vedere cu privire la viitorul acord. Spre exemplu, Guvernul a transmis viziunea cu privire la viitoarea dezvoltare a României, programul până în 2020 şi reacţia Comisiei a fost destul de neplăcută. Cred că cu tărie că împreună cu FMI, CE, BM, putem prefigura o strategie pe termen mediu cu privire la creşterea economică. Cum să asigurăm creştere în România, uitându-ne la situaţia bună pe care o avem, până la urmă’, a spus Băsescu, în debutul întrevederii avute cu oficialii FMI, CE şi BM.
El a subliniat că România este o ţară cu un nivel al datoriei externe acceptabil, care în ultimii doi ani a făcut multe eforturi în privinţa deficitului bugetar pentru a-l menţine sub 3%.
‘Însă nu am descoperit încă cheia pentru a asigura creştere economică. Nu trebuie să plătim datorii uriaşe, ca alte state din zona euro, nu avem o problemă acum să finanţăm ţara de pe piaţa externă’, a completat preşedintele.
El a precizat că România are o problemă legată de faptul că banii europeni nu sunt folosiţi corespunzător, astfel încât să fie în folosul ţării.
"În privinţa agriculturii, noi comparăm anul acesta cu 2011, iar asta este o abordare pe care o au şi politicienii. Trebui să menţionez că 2011 a fost un an excepţional. Mai mult sau mai puţin, în 2012 suntem la nivel normal. Nu trebuie să privim 2011 ca la un an obişnuit. A fost unul dintre cei mai buni ani din ultimii 30 de ani. Potenţial real, privind la infrastructura pe care o avem în agricultură, este mai mult sau mai puţin aproape de situaţia din 2012", a mai spus Băsescu.
El a adăugat că ar trebui ca România să aibă în vedere un program pe termen mediu privind creşterea economică.