Theodor Stolojan, nemulțumit de măsurile fiscale
Theodor Stolojan, fostul prim-ministrul al României, spune că este nemulțumit de unele părți din pachetul de măsuri fiscale. Mai mult, el spune că acest pachet a fost întârziat mult prea mult.
De altfel, el mai spune că a citit documentul cu atenție și cu îngrijorare.
„Şi eu sunt nemulţumit şi sunt foarte mulţi oameni nemulţumiţi pe diferite bucăţele din acest proiect de lege care a fost publicat. După mine, Guvernul a întârziat nepermis de mult, dar sigur, aşa e într-o coaliţie în care sunt două forţe politice destul de mari amândouă, a fost foarte greu să se ajungă la un consens”, a spus acesta.
Problemele economice ale României, rezolvate parțial
În cadrul emisiunii de la Digi24, el a mai fost întrebat dacă aceste măsuri vor rezolva problemele economice ale României. Potrivit fostului prim-ministru, ele vor fi rezolvate parțial.
„Rezolvă (proiectul de lege – n.r.) în bună parte, dar nu rezolvă necesităţile de reformă reală în sistemul fiscal, în sistemul bugetar şi în general în sistemul economic românesc. Vă dau un singur exemplu: noi nu am discutat în mod real în România, vreodată, opţiunea pe care România, cetăţenii trebuie să o facă: Vrem servicii publice de calitate, ca afară, cum spun românii?
(…) Deci opţiunea de a avea servicii publice de calitate ca afară şi resurse publice care să finanţeze aceste servicii publice. La ora actuală, la noi există o discrepanţă uriaşă între ce înseamnă cerinţele de resurse publice ca să ai asemenea sisteme: şi educaţie, şi sănătate, şi securitate individuală şi securitate naţională şi resursele pe care noi le mobilizăm cu sistemul fiscal pe care îl avem în prezent”, arată acesta.
El a continuat, spunând „Deci dorim o ţară cu servicii publice de calitate dar şi cu resurse pe măsură, aşa cum sunt în ţările dezvoltate la care noi ne uităm, sau dorim o ţară tot cu servicii publice de calitate dar cu resurse publice puţine şi cu bani scoşi mai mult din buzunarul românului, pentru a completa, pentru că şi în prezent, uitaţi-vă, oamenii scot bani din buzunar ca să compenseze deficitul de calitate”.
Risipă în sectoarele publice
Theodor Stolojan evidențiază ineficiențele din cadrul sectorului public, finanțat de la bugetul de stat, subliniind risipa semnificativă în întreprinderile de stat. Stolojan avertizează că eșecul de a aborda provocările economice poate avea repercusiuni.
Fostul prim-ministru și ministru a mai spus „Peste şase luni vom fi în următoarea situaţie: ori punem în aplicare aceste măsuri prevăzute în proiectul de lege, ori, dacă nu, ne va corecta fie piaţa, în sensul că ne va cere nişte dobânzi foarte mari… Că ştiţi cum este cu deficitul? Nu-i nicio problemă cât timp poţi să îl finanţezi.
În momentul în care nu mai poţi să-l finanţezi la costuri rezonabile, e o mare durere de cap. deci fie ne va pune la punct piaţa, fie ne va pune la punct Comisia Europeană foarte simplu, suspendându-ne fondurile europene pe o perioadă de timp, până ne vine mintea la cap să pune lucrurile în ordine”.