UPDATE 18:15
Biroul de presă al Guvernului a remis presei Memorandumul de înţelegere între statul român, reprezentat de OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) şi grupul Rompetrol referitoare la acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare. Documentul poate fi descărcat aici Memorandumul reglementează termenii generali ai unei tranzacţii complexe între statul român şi The Rompetrol Group N.V. (TRG) detinut de grupul KazMunayGas, care este structurată pe trei componente majore:

–    Un angajament de cumpărare printr-o procedură competitivă a unui pachet de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al SC Rompetrol Rafinare SA (RRC) deţinut în prezent de Ministerul Economiei prin Oficiul Participatiilor Statului Privatizarii in Industrie, la un preţ minim garantat de 200 milioane Dolari SUA;

–    Statul român îşi va menţine o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de 3 ani, iar după expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare pentru vânzarea acesteia.

–    Constituirea unui fond de investiţii de 1 miliard de dolari cu o participare a statului roman sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Potrivit Memorandumului, The Rompetrol Group (80%) și Statul Român (20%) vor constitui un Fond având ca obiect realizarea de investiţii în proiecte energetice în România.

Durata investiţională este proiectată până la şapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol "în baza unor considerente economice solide", conform politicii în materie de investiţii.

"Prin valorificarea unui pachet din actiunile detinute de Statul roman prin Ministerul Economiei prin derularea unei proceduri competitive, se va asigura incasarea a peste 200 milioane dolari, pret care depaseste cu mult valoarea de piata a acestui pachet. In 2012, la preluarea in administrarea de catre OPSPI a pachetului de actiuni la RRC pachetul de  26 %  actiuni RRC, valora la preturile Bursei in jur de 80 milioane euro", se menţionează într-o notă a Guvernului.

Din totalul sumei, 175 milioane dolari reprezintă preţul acţiunilor vândute, iar 25 milioane dolari reprezintă prima convenită de către părţi pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorităţii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care îi va permite să adopte orice decizie în legătură cu această companie.
Suma va fi plătită către OPSPI la finalizarea tranzacţiei, într-o singură tranşă.

Mai mult, Guvernul susţine în sursa citată că "Echivalentul în dolari SUA al sumei achitate de către Rompetrol Rafinare cu titlu de obligații bugetare dupa data anulării creanțelor în conformitate cu OUG nr.118/2003 se ridică la o valoare de aproximativ 8.673 milioane dolari SUA. Aceste date relevă, pe de o parte, sumele încasate de statul român în urma operaţiunii de subscriere a obligaţiunilor emise de RRC și de anulare a creanțelor bugetare, şi, pe de altă parte, valoarea economică și socială a RRC ca mare contribuabil la bugetul de stat consolidat şi ca pilon strategic în sectorul energetic românesc".

Mai multe detalii despre memorandumul cu Rompetrol puteţi citi în documentarul remis de Guvern.

Ponta a declarat, miercuri, că Memorandumul de înţelegere încheiat între statul român şi grupul Rompetrol, care ar urma să fie discutat de Guvern, prevede vânzarea unor acţiuni ale statului cu 200 de milioane de dolari, el arătând că preţul nu a fost o prioritate, ci continuarea investiţiilor în ţara noastră.

Tot ce trebuie să ştii despre “afacerea Petromidia”
“Da, este un proiect de lege pentru că îl trimitem la Parlament, decizia finală ca în toate marile privatizări sau marile cazuri de acest gen trebuie să aparţină Parlamentului. Practic vindem o parte din acţiunile statului cu 200 de milioane de dolari. Este peste preţul de cotaţie la bursă, iar mai mult, KazMunaiGaz, cu o participare a statului român, va avea un fond de investiţii de 1 miliard de dolari în perioada următoare. Ceea ce m-a interesat pe mine – preţul este bun pentru că este peste preţul acţiunilor la bursă – dar mai puţin m-a interesat preţul, mai mult m-a interesat să rămână România pentru Kazahstan o ţară importantă, un partener economic strategic pentru KazMunaiGaz, să se continue investiţiile în rafinăria de la Petromidia şi să se pună în aplicare acel fond de un miliard de dolari de investiţii”, a spus Ponta, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a subliniat că preţul nu a fost o prioritate pentru el.

“În ordinea priorităţilor pentru mine nu a fost preţul, acum s-a încheiat afacerea, ci primul lucru a fost continuarea investiţiilor în România, care pe linie orizontală înseamnă taxe, câte taxe încasează bugetul din activitatea Rompetrol este chiar mai mult decât preţul, înseamnă locuri de muncă şi înseamnă păstrarea României ca ţară principală pentru un mare concern cum este KazMunaiGaz”, a completat premierul.

Memorandumul de înţelegere încheiat între statul român şi grupul Rompetrol se numără printre actele normative ce ar putea fi incluse pe agenda Guvernului de miercuri.

Mai multe detalii despre memorandumul cu Rompetrol puteţi citi aici:

Afacerea Petromidia: 200 mil. dolari şi investiţii de un miliard