Adevărul despre cafea! Vlad Ciurea a spus exact ce trebuie să știm: Undeva se va prăbuși organismul

cafea

SURSA FOTO: Dreamstime

Prof. Dr. Vlad Ciurea vine să elucideze misterul consumului de energizant. Acesta oferă o nouă perspectivă asupra băuturii pe care o putem consuma zi de zi, responsabil, și care poate chiar îmbunătăți circulația sângelui și activitatea cerebrală.

Acesta este singurul energizant permis

Prof. Dr. Vlad Ciurea, expert neurochirurg, indică un energizant natural recomandat, cu condiția consumului acestuia în doze adecvate. El susține că este singurul energizant „permis”, care nu dăunează chiar atât de tare sănătății.

Cafeaua, considerată de mulți o necesitate zilnică, își câștigă locul în categoria suplimentelor de energie benefice, având efecte pozitive asupra vaselor de sânge și, implicit, asupra activității cerebrale.

„Există energizante, suplimente, care favorizează activitatea cerebrală. Un astfel de energizant este cafeaua. Dar contează foarte mult doza! O cafea bună, dimineața, dar nu foarte tare … Cofeina deschide vasele și ajută la activitatea cerebrală, ca și ciocolata, intră în același grup”, a explicat renumitul neurochirurg la Antena 3 CNN.

Cuvântul de ordine atunci când vine vorba de consumul de cafea este moderația. Prof. Dr. Ciurea insistă pe ideea că o cafea bună și nu prea tare în prima parte a zilei poate fi un stimulent adecvat. Excesul sau consumul în a doua parte a zilei poate avea însă efecte adverse.

SURSA FOTO: Facebook

Consumați cafea doar cu moderație, atunci când aveți neapărat nevoie

Vlad Ciurea atrage atenția asupra tendinței dăunătoare de a „biciui” celula nervoasă consumând energizant, ceea ce poate duce la epuizare și colapsul funcțiilor cerebrale pe termen lung.

„Dacă ai nevoie să fii pe scenă, la o emisiune, de exemplu, atunci da. Dacă nu, lăsați să se desfășoare organismul așa cum are nevoie. Pentru că funcțiile dovedite și printr-un premiu Nobel au arătat că este un ciclu al creierului. Acest ciclu arată că maximul de activitate cerebrală este dimineața între orele 10:00 și 12:00. Și al doilea ciclu între orele 14:00 și 18:00. Spre seară scade activitatea cerebrală.

Majoritatea persoanelor își biciuiesc celula nervoasă pentru că au nevoie de aceste substanțe energizante să reușească să lucreze mai mult, mai puternic, mai performant. Atunci beau cafele după amiaza și stau până târziu. Poate că un timp merge. Însă după aceea, ca orice lucru pe care îl biciuiești, se supără și clachează. Și creierul, după cum observați, nu mai reușește”, a explicat Ciurea.

Organismul se va prăbuși la un moment dat dacă-l abuzăm

Folosirea continuă și excesivă a stimulentelor, cum ar fi cafeaua, pentru a menține un nivel ridicat de performanță poate avea consecințe grave. Prof. Vlad Ciurea amintește de exemplul clasic al lui Balzac, care, prin abuzul de cafea, și-a epuizat inima și sistemul nervos, ceea ce a culminat cu decesul său prematur.

„Sunt persoane care lucrează noaptea. Unele sunt obligate, iar altele, care încearcă prin energizante și prin diferite substanțe stimulatoare să poată lucra noaptea. Nu reușesc în totalitate. Undeva se va prăbuși organismul.

Un exemplu bun ar fi Balzac, care venea după diferite petreceri, își făcea o cană mare de cafea, și scria toată noaptea. Până la ora 5:00 de dimineață. Și a biciuit sistemul nervos, și a biciuit inima și a murit de infarct. Nu a mai rezistat”, a mai spus prof. dr. Vlad Ciurea la Antena 3 CNN.