Orașul San Diego se pare că va fi primul oraș care va trebui să-și declare falimentul, mai ales că există mai mulți oficiali care sunt de acord cu această idee.
În cifre, situația orașului stă în felul următor: deficit al regimului de pensii de 2 miliarde de dolari și 1,4 miliarde de dolari lipsă pentru finanțările sistemului de sănătate. În tot acest timp, autoritățile din San Diego refuză orice majorare a taxelor sau impozitelor.
La nivelul întregului stat californian, deficitul se ridică la 25,4 miliarde de dolari, iar situația este departe de a se limita doar la acest stat.
În statul Illinois, autoritățile au fost nevoite, din lipsa fondurilor, să-i expulzeze pe deținuți dinînchisori, în timp ce în New Jersey au trebuit, dimpotrivă, dați afară 13% din totalul numărului de polițiști.
Problemele nu se opresc aici. Fondurile federale de până acum au reuțit să amâne un eventual deznodământ tragic pentru aceste state, însă un nou ajutor este puțin probabil.
Mai mult, îngrijorarea că acestea ar putea intra în faliment îi face pe investitori să caute alte destinații pentru investiții, ceea ce agravează și mai mult problemele autorităților de aici.
Probabil că cel mai dificil aspect al acestei situații este că, exact ca în statul statelor europene, mișcarea de panică se întinde de la un stat american la altul.
New York Times scria de curând că o seie de speculatori au început să creeze fonduri speculative de investiții care să parize pe un eventual faliment al statlor americane, însă agențiile de rating financiar încă speră că ajutorul va veni de la Washington.