Noua subvariantă are cap de Omicron și corp de Delta, explică oamenii de știință, care acum încearcă să afle mai multe despre originile variantelor hibride, precum acest Deltacron.
Deltacron este, de fapt, un virus recombinant între variantele Delta și Omicron și pare a fi, de departe, cea mai contagioasă versiune a coronavirusului, scrie NPR.
Dr. Jemma Geoghegan, virolog la Universitatea din Otago, spune că este un exemplu de recombinare a virusului. Adică doi viruși înrudiți infectează același individ și aceeași celulă în timpul unei co-infecții, spune ea.
„Acea persoană se poate considera suficient de ghinionistă, fiind infectată cu două variante diferite ale aceluiași virus, iar mașina de replicare a virusului trece accidental de la un genom la altul, rezultând un genom mixt, iar asta se numește recombinare virală”, explică Geoghegan.
O versiune care a fost detectată este o combinație de Delta și BA-1. Există, de asemenea, o alta, care este o combinație de variante Omicron BA.1 și BA.2.
„Majoritatea acestor virusuri, în urma schimbului enorm de coduri genetice, nu sunt eficiente în a infecta oamenii, însă uneori apare unul de acest gen care poate deveni eficient”, a declarat directorul programului pentru urgenţe sanitare al OMS, Mike Ryan.
Când a apărut această variantă
Primele dovezi solide ale combinației „Delta-Omicron” arată că aceasta a apărut în mai multe regiuni din Franța și „a circulat de la începutul lunii ianuarie 2022”.
„Genomi cu un profil similar au fost identificați și în Danemarca și Țările de Jos. Sunt necesare investigații suplimentare pentru a determina dacă acești recombinanți derivă dintr-un singur strămoș comun sau ar putea rezulta din mai multe evenimente similare de recombinare”, spune Jemma Geoghegan.
Ea a precizat că recombinarea virală este o modalitate importantă prin care virușii pot genera variații genetice.
„Acest coronavirus a făcut-o pe tot parcursul acestei pandemii. Cu toate acestea, a devenit mai ușor de detectat, deoarece virușii care circulă acum devin din ce în ce mai diferiți genetic unul de celălalt.
De exemplu, acum avem Delta, dar avem și BA.1 și BA.2 care sunt variații ale Omicron. Și toate circulă, provocând infecții. Deci, atunci când recombinantele apar între aceste linii, este posibil să se identifice, chiar și dacă acea parte comutată a genomului este destul de mică”.