Ce conține apa îmbuteliată

O nouă cercetare avertizează că apa potabilă poate conține substanțe chimice care cauzează cancer. Pentru a evalua calitatea apei potabile, cercetătorii californieni au examinat 603 probe de apă de la robinet, 100 de probe de apă din sticle și 111 probe de apă de la robinet tratată în gospodării.

În mod surprinzător, investigația lor a arătat că toate „cele trei opțiuni de apă potabilă prezentau posibile pericole pentru sănătate” în San Francisco Bay Area. Cauza principală sunt „trihalometanii” (THM), produși secundari ai dezinfecției cu clor. Acest tratament previne răspândirea bolilor prin sistemele de apă, însă expunerea cronică la THM-uri a fost asociată cu mai multe efecte negative. HSE spune că acest lucru crește riscul de cancer și de afectare a rinichilor și ficatului.

Autorii studiului au scris: „Tratarea apei de la robinet la scară casnică și apa îmbuteliată devin din ce în ce mai populare, dar datele privind calitatea apei sunt rare. Primul studiu la scară largă care compară calitatea apei opțiunilor realiste de consum de apă potabilă, cum ar fi apa îmbuteliată, apa de la robinet și apa de la robinet tratată în gospodărie.”

THM-urile au cauzat „toxicitate potențială” în toate cele trei surse de apă, deși apa de la robinet a avut o „toxicitate potențială medie semnificativ mai mare”. Toxicitatea apei de la robinet tratată în gospodărie și a apei îmbuteliate a fost similară.

Apa îmbuteliată „nu este o opțiune preferabilă apei de la robinet”

Oamenii de știință spun că apa îmbuteliată „nu este o opțiune preferabilă apei de la robinet dacă este posibilă tratarea menajeră”, mai ales că uneori costă mai mult din punct de vedere ecologic și financiar.

„Problemele estetice persistente și toxicitatea potențială în apa de la robinet tratată la domiciliu ar putea fi abordate prin proiectarea unui tratament la scară casnică pentru a aborda în mod specific problemele identificate, poate în parteneriat cu sistemele de apă”, au spus ei.

Deși acest studiu se concentrează asupra orașului San Francisco, în Marea Britanie, de exemplu, au fost ridicate mai multe probleme legate de calitatea apei de la robinet. O substanță chimică detectată în sute de mii de probe de apă potabilă din Anglia a fost clasificată drept cancerigenă de către OMS în 2023.

Acidul perfluorooctanoic (PFOA), unul dintre cele 10 000 de „substanțe chimice veșnice” găsite în 11 853 de probe din 17 din cele 18 surse de apă potabilă ale corporațiilor engleze. PFAS sunt utilizate în ambalaje alimentare, haine și produse cosmetice. Familia include PFOA și PFOS, care sunt în mare parte interzise. Datorită persistenței, acestea rămân în mediu, potrivit celor de la Express.