Subvenţii de peste 22 de milioane de lei
Autoritatea Electorală Permanentă a transferat 22.131.414,18 lei în conturile partidelor politice, în cursul lunii iunie.
Partidul Social Democrat (PSD) a fost beneficiarul celei mai mari subvenții, în valoare de 8.521.038,90 lei. În același timp, Partidul Național Liberal (PNL) a primit un transfer de 7.223.695,45 lei.
Uniunea Salvați România a ocupat locul al treilea în privința subvențiilor acordate de AEP, beneficiind de o sumă de 3.894.141,35 lei.
Alianța pentru Unirea Românilor a fost destinatarul unei sume de 1.724.591,27 lei din partea AEP.
Alte două formațiuni politice care au beneficiat de subvenții de la AEP sunt:
- Partidul Mișcarea Populară, cu suma de 445.827,83 lei
- și Partidul PRO România, cu 322.119,38 lei
Cum se acordă subvențiile pentru partide?
Suma anuală alocată partidelor politice nu poate depăși 0,04% din veniturile estimate în bugetul de stat. Partidele politice care includ femei pe locuri eligibile în listele lor electorale vor beneficia de o creștere proporțională a sumei alocate din bugetul de stat.
Suma va fi în funcție de numărul de mandate obținute de către aceste candidate în alegeri.
Subvențiile acordate din bugetul de stat sunt determinate în funcție de două criterii principale.
Primul este numărul de voturi obținute în alegerile generale pentru Camera Deputaților și Senat. Al doilea criteriu este numărul de voturi obținute în alegerile generale pentru autoritățile administrației publice locale.
Începând cu 2008, partidele politice beneficiază de subvenții din bugetul de stat prin intermediul Autorității Electorale Permanente. Sumele se oferă astfel:
- 75% din bugetul anual destinat partidelor politice este distribuit proporțional partidelor politice în funcție de numărul de voturi primite în alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaților și Senat, dacă au atins pragul electoral
- 25% din bugetul anual destinat partidelor politice este distribuit proporțional partidelor politice în funcție de numărul de voturi valabil exprimate obținute în alegerile locale pentru alegerea consilierilor județeni și a consilierilor municipiului București, dacă au câștigat cel puțin 50 de mandate de consilier județean și de consilier municipal
În situația alianțelor politice sau electorale, subvenția este distribuită membrilor alianței în funcție de numărul de mandate obținute de fiecare membru.
Subvenția provenită din bugetul de stat este transferată lunar, în primele zece zile ale lunii, în contul fiecărui partid, prin intermediul bugetului Autorității Electorale Permanente.